Vivian Storbukås har fått Drangedal kommunes kulturpris for 2022.

Det besluttet et hovedutvalg for oppvekst, mangfold og kultur tidligere i sommer.

Hun har gjennom mange år jobbet iherdig med å få på plass et barnehjem i Baan Jing-Jai ved Pattaya i Thailand. Hun og ektemannen Knut «Sputnik» Storbukås kjøpte selv en tomt og samlet inn penger til byggingen, som sto ferdigstilt for sju år siden.

Hjerteprosjektet deres rommer inntil 100 foreldreløse barn.

– Gjennom organisering av faddere, lotterier og å skaffe sponsorer har Vivian Storbukås sørget for at det kunne bygges et nytt barnehjem og midler til daglig drift, heter det i juryens begrunnelse.

Storbukås spiller dessuten en sentral rolle i ektemannens artistvirksomhet.

– Vi har i mange år fulgt med på hvordan hun alltid har stått bak fenomenet Sputnik, uten å ha fått noe særlig kreditt for engasjementet. Vivian har bidratt veldig mye for å holde liv i den levende legenden, og som nok igjen har brakt mange skattekroner inn i Drangedal kommune, skriver juryren og fortsetter:

– Med en utrettelig energi har hun gledet flere mennesker enn vi kan tenke oss. Vi er svært mange som har hatt gleden av å delta på Sputnikfestivalene på Gautefall. Her har det vært åpen dør for alle uten hensyn til alder eller om du har noen sykdommer eller lidelser. Alle har kunnet glede seg i et fantastisk fellesskap. I tillegg har alle deltakerne fått gleden av å bli kjent med Drangedal.

Bidratt til integrering

Juryen viser videre til hennes omsorgsengasjement.

– Vivian Storbukås har gjennom en årrekke opptrådt gratis for både fysisk og psykisk funksjonshemmede og vært en seriøs og troverdig bidragsyter til integrering av denne gruppen mennesker ved Sputnikfestivaler, opptredener og institusjonsbesøk.

– Ingen kulturarbeider i Drangedal har underholdt for så mange, så mange ganger. Vivian har også gjort en stor og utrettelig innsats gjennom humanitært arbeid, og nettopp brukt sang og musikk som bindeledd til å skape engasjement og forståelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Overrakt under festival

Selve kunngjøringen ble kjent allerede i slutten av juni, men først sist helg fikk hun personlig overrakt kulturprisen.

Under det formelle arrangementet ved Motjenn den gang var hun nemlig opptatt med konsert på Beitostølen, ifølge Drangedalsposten.

Da det sist lørdag var duket for Sputnikfestivalen på Gautefall, benyttet ordfører Tor Peder Lohne (Sp) den passende anledningen til å gi henne både plakett, blomster og en gavesjekk på 10.000 kroner.

Kulturprisen er blitt en langvarig tradisjon siden den først ble iverksatt tilbake i 1979 og deles ut til enkeltpersoner, organisasjoner og institusjoner som «særlig har utmerket seg i positiv kulturell sammenheng».

Formålet med prisen er ifølge vedtektene å bidra til å stimulere de som aktivt driver med kulturarbeid i kommunen.

Slik avslutter juryen sin begrunnelse:

– Med sin positive væremåte og et stort «ja-menneske» har Vivian Storbukås vært en flott representant for kulturlivet i Drangedal gjennom svært mange år. Hun har bidratt sterkt til at denne musikkulturen har nådd langt utenfor Drangedals grenser, faktisk til hele landet, og vel så det!