Det sier Johnny Stene på Drangedal bygdetun. Prosjektleder Synnøve Bakken er initiativtaker til bygdehagen som nå blir et samarbeid med Drangedal bygdetun og Drangedal frivilligsentral.
Nå håper de et på yrende liv på bygdetunet.
Tok kontakt
– Jeg tok kontakt med Trine (Østenå – daglig leder red.anm.) på frivilligsentralen, som allerede var i gang med å bli en grønn stasjon, og så begynte ballen å rulle, forklarer initiativtakeren.
– Vi har allerede satt i gang med å så, og sår det lille frøet til vår egen taco og pizza. Det skal bli grønt og fint utenfor hos oss. Her skal de lære at et lite frø kan bli til noe stort og flott, sier Østenå.
De grønne produktene blir tatt med til bygdehagen, og det blir også drift av kafé i sommer på bygdetunet.
Et samlingssted
Tanken bak er at bygdehagen skal være et samlingssted for alle.
– Det skal være et samarbeid og et bindeledd mellom ulike aktører. Vi vil få til generasjonsmøter mellom barn og eldre. Det skal være en pedagogisk arena for barnehagen og skolen, men det skal også være et sted med sanseopplevelser for eldre, forteller Bakken.
Og ikke minst et fristed.
– Det skal bli et fristed, det er spesielt viktig i koronaen å få til en møteplass. Det skal bli et fristed der du kan koble av. Det skal være åpent og inkluderende.
Det finnes knapt et vakrere sted og en passede arena.
– Du finner ikke bedre omgivelser. Vi er ganske heldig som bor her. Her kan vi skape nye møteplasser og sentrale møteplasser. Det er veldig sentralt med kort avstand til skole, barnehage og eldreboliger.
Bygdehagen har allerede fått 50 000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.
– Vi har også søkt andre steder. Drangedal kommune er også interessert og nysgjerrig på dette prosjektet. Dette skal være møteplass som er nøytral og inkluderende, med lav terskel og der mennesker kan møtes rundt maten.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Jobbet lenge
Prosjektleder Synnøve Bakken har brukt mye tid på planleggingen.
– Jeg drevet med på dette siden jul. Det må være gode planer i bunn i for at dette skal være bærekraftig og får at det skal utvikle seg over tid og hvordan det skal se ut. Det kan bli utrolig mange flotte hager.
– Det vi etablerer her skal være for alle, og et bra tiltak mot utenforskap. Vi ønsker å skape et inkluderende tiltak mot utenforskap, som jeg skulle ønske bygda ikke var kjent for.
Fra 20. juni blir dørene åpnet. Helgen etter blir det bygdedagen, men foreløpig er det uklart hvordan programmet blir. Det blir også arrangement noen dager i juli for eldre.
– Dette vi jobber med her er i tråd med kvalitetsreformen Leve hele livet, for barnehager og skoler bruker vi nasjonale føringer som kommunen må forholde seg til, forklarer Bakken.
– Hun er god, hun har virkelig satt seg inn i materien, roser Østenå.
– Jeg har brukt litt tid på dette. Jeg vil ikke at det være et blaff, og da må vi legge et godt faglig grunnlag for at det skal være bærekraftig, svarer hun.
Mest mulig aktivitet
Prosjektleder Johnny Stene hilser planene velkommen.
– Vi ønsker mest mulig aktivitet, og mange planer for det som skjer. Dette et fantastisk initiativ, og vi er fra oss over av begeistring.
Han mener at dette ikke bare blir en skolehage, og en prydhage for tunet.
– Dette blir et samlingssted for hele bygda.