Gå til sidens hovedinnhold

Vårt viktigste kunstverk

De aller fleste av oss har sittet i kapellet på Kalstad for å følge et nært familiemedlem, en venn eller en nabo til sitt siste hvilested. Alle har vi under seremoniens gang betraktet det mektige kunstverket Olaf Tangen har skapt. Solen midt på endeveggen som lyser og skinner så sterkt at det nærmest svir i øynene.

Laila Haaland sa en gang til meg, at veggmaleriet som Olaf Tangen har skapt i kapellet, er vårt viktigste kunstverk. Hun fortalte hvordan maleriet hadde gitt henne trøst og styrke mang en gang under begravelser. «Når sorgen og minner strømmer på gir maleriet til Olaf meg trøst», sa hun.

Hun er ikke alene. Jeg har selv følt noe av det samme. Følt kraften i motivet. Latt øynene følge solens stråler som favner alle. Kvinner, menn, barn. Solen som gir liv til alt. Når vi er i kapellet for å følge en begravelse, er vi også på det mest sårbare.

Skal noen sol komme opp mot den Olaf Tangen har skapt, må det være Solen. Ildkulen på himmelen som varmer og lyser. En annen menneskeskapt sol, er den Edvard Munch foreviget på Skrubben for 110 år siden. At Olaf Tangen har hatt Munchs sol i tankene da han sto i kapellet og malte, er jeg overbevist om. Vi låner alle av hverandre, men Olaf har likevel skapt noe helt spesielt, noe eget.

«Nå sorgen og minner strømmer på gir maleriet til Olaf meg trøst»

Edvard Munch skapte sin sol for Norge, for hele verden. Olaf skapte sin sol bare for oss her i Kragerø. Maleriet er på en måte hans gave til oss. Jeg minnes Olaf Tangens begravelse. Kisten sto dekket med blomster under maleriet han selv hadde skapt. Det var et sterkt syn. Jeg tok et foto den gangen, av kisten under maleriet, men det var i Vestmars svart/hvitt-tid. Bildet viser virkeligheten, men kan ikke formidle fargene.

Det store maleriet til Olaf Tangen gjør kapellet på Kalstad unikt. Jeg føler at motivet ikke støter noen, uansett livssyn. Tvert imot. I kapellet kan vi alle møtes, uansett ståsted og hva man måtte tro på. Selv om de aller fleste i Kragerø kjenner kunstverket, er maleriet også en liten hemmelighet. Et bilde som er malerbyen Kragerø verdig.

Han satte farger på sin hjemby, Olaf. Han var selv en fargerik person. Bildene han laget vil leve lenge, lenge. Jeg sier som Laila, maleriet i kapellet er Kragerøs viktigste kunstverk.

Kommentarer til denne saken