Valgflesk vi ønsker oss

FLERE HENDELSER: Det har vært flere hendelser i Kragerøskjærgården der skip har gått på grunn de siste årene. Flere av disse hendelsene har skjedd på de tre stedene i innseilingen som er klare for utbedring. Dette skipet gikk på grunn i Lovisenbergsundet i 2014.

FLERE HENDELSER: Det har vært flere hendelser i Kragerøskjærgården der skip har gått på grunn de siste årene. Flere av disse hendelsene har skjedd på de tre stedene i innseilingen som er klare for utbedring. Dette skipet gikk på grunn i Lovisenbergsundet i 2014. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– I denne valgkampen ønsker jeg meg en tjukk valgfleskeskive fra de rikspolitikerne som måtte komme hit, med konkrete løfter om penger til innseilingen vår. Dette er viktig for å hindre nye «Full City»-katastrofer, skriver KV-redaktør Espen Solberg Nilsen i helgas lørdagskronikk.

DEL

Jeg husker godt den morgenen for ti år siden, etter at MV «Full City» gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund. En kamerat og jeg tok turen bort til Krogshavn for å selv se hvilke konsekvenser grunnstøtingen hadde fått. Jeg dro dit denne fridagen mest for å stille min journalistiske nysgjerrighet. Min kamerat – som er «fuglegutt» – var spesielt opptatt av hvordan utslippet påvirket naturen.

Det vi fikk se, minnet oss begge om bildene vi hadde sett på TV etter Exxon Valdez-forliset utenfor Alaska i 1989. Den gang var det på «den andre siden av kloden» – nå kunne vi se, ta på og lukte katastrofen selv.

I bilen hjem fra Langesund snakket vi om at vi håpet utslippet kunne begrenses til området der grunnstøtingen skjedde. Men vi forsto vel der og da at utslippet var så massivt at det før eller siden ville spre seg med havstrømmene, som temmelig konstant går i retning mot Kragerøskjørgården. Vi fikk dessverre rett i det.

I årene etter «Full City»-utslippet har det blitt gjort mye for at samfunnet skal være bedre organisert til å håndtere liknende hendelser. Om vi er godt nok rustet, er jeg ikke i stand til å kunne fastslå. Men det vi kan fastslå, er at innseilingen til Kragerø – som av flere maritime fagmiljøer er beskrevet som en av landets farligste – fortsatt ikke er utbedret. Kystverket og Kragerø kommune har gjort sin del av jobben. Reguleringsplanene for en dypere og bredere innseiling ved Knubbhausen i havgapet, ved Galeiodden og i Lovisenbergsundet er klare. De som har sviktet er politikerne på Stortinget og de ulike regjeringene som har sittet med makten de siste årene.

I disse dager er valgkampen til det kommende kommune- og fylkestingsvalget i ferd med å ta seg opp. Lokale partier får besøk av statsråder, partitopper og stortingspolitikere, og da inviteres gjerne lokalavisa – med forventning om at vi stiller opp. Når jeg får slike henvendelser, pleier jeg alltid å spørre om politikerkjendisen som kommer på besøk har med seg noen konkrete politiske utspill, som har direkte relevans for våre lesere i Kragerø og Drangedal. Svært ofte har de ikke det, og da takker vi som regel nei til invitasjonen. Vi har uhorvelig mye annet spennende og lokalt å lage artikler om, framfor å «dilte i hælane» på dem som helst vil prate om formuesskatt og innvandringspolitikk. Viktige nok saker det, for all del, men etter min mening får andre medier ta seg av disse mer overordnete spørsmålene.

Og vi trenger ikke flere besøk av samferdselsministere som kjøres ut i havgapet. Som nikker støttende til lokalpolitikernes og lokale bedrifters gode argumenter for hvorfor vår innseiling bør prioriteres, for så å dra inn til hovedstaden og ikke gjøre noe som helst med saken.

I denne valgkampen ønsker jeg meg en tjukk valgfleskeskive fra de rikspolitikerne som måtte komme hit, spesielt fra dem med regjeringsansvar, med konkrete løfter om penger til innseilingen vår. Dette er viktig for å hindre nye «Full City»-katastrofer, og det er viktig for vårt lokale næringsliv. Og dermed også viktig for oss alle.

ESPEN SOLBERG NILSEN
Ansvarlig redaktør

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken