Amedia, konsernet som eier KV og over 70 andre aviser i Norge, har inngått samarbeid med produksjonsselskapet Shuuto om å distribuere krimserien «Outlier» i lokalavisene. I dag, 1. desember, publiseres alle åtte episodene i serien. Den første kan sees gratis. De øvrige må man tegne abonnement for å se.

Handlingen i serien, som består av episoder på om lag 45 minutter, er lagt til Nord-Norge, og skuespillerne i serien kommer fra Troms og Finnmark. Amedia vil med dette teste om mediehusenes abonnenter er interessert i å se denne typen serier gjennom sin lokalavis.

– Det er åpenbart at med en økt digitalisering så glir de ulike mediekanalene over i hverandre. Det åpner for muligheter – og vi ønsket å se i hvilken grad vi, gjennom våre avisers store digitale nedslagsfelt, er i stand til å distribuere en krimserie, sier konserndirektør Pål Nedregotten i Amedia.

Se traileren her:

Video: Shuuto / Amedia

Vil vise fram nord

I hovedrollen som kriminalpsykolog Maja Angell i Outlier, finner vi skuespiller Hanne Mathisen Haga (32). Haga er født og oppvokst i Kirkenes, og synes det er på tide at norsk TV-bransje får øynene opp for Nord-Norge.

Hun håper krimserien kan bidra til nettopp det, samtidig som den gir avisabonnentene åtte krim-godbiter til adventstida.

– Det å spille på nordnorsk i et miljø som man kjenner, og kan hente inspirasjon fra, føles litt som en gave. At det nå lages stadig flere filmer og serier fra Nord-Norge, om og med mennesker fra regionen, er befriende å se. Jeg syns det virker som at perspektivet på Nord-Norge sakte holder på å endres – at landsdelen kan benyttes som noe mer enn en eksotisk kulisse, og at man faktisk kan bruke forutsetningene menneskene, kulturen og levesettet bærer med seg som inspirasjon. Jeg gleder meg til den dagen ingen lenger løfter et øyenbryn når man hører og ser nordnorsk, samisk og kvensk på TV og film, sier skuespilleren.

Her kan du se krimserien Outlier!

Karrieren til Haga startet i ung alder gjennom musikaler og Samovarteaterets teaterskole for barn og ungdom. Utdannelse tok hun på Nordisk Institutt for Scene og Studio, skuespillerlinjen ved Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, og Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique i Paris. Haga har medvirket i radioteater, serier og filmer i Norge, Sverige og Frankrike.

Inspirert av virkeligheten

Amedias nye krimserie er ført i pennen og regissert av Arne Berggren og Kristin Berg. De to serieskaperne forteller at de har hentet inspirasjon til serien fra egen fascinasjon for uoppklarte saker i moderne tid.

– Det at man i nyere tid kanskje klarer å se kriminalsaker i sammenheng med hverandre ved hjelp av moderne teknologi, finner vi veldig fascinerende. I tillegg er jo alt rundt kriminalpsykologi ekstremt spennende. Hvordan en seriemorder utvikler seg over tid, fra små overgrep til brutale drap, forteller Berggren.

– Det er jo ingen tradisjon for seriemordere i Skandinavia, det er liksom et amerikansk fenomen. Men de finnes garantert, hvis man begynner se mange nok saker i et større mønster. En rekke mord og overgrep ikke er blitt etterforsket som enkeltsaker, legger serieskaperen til engasjert.

Berggren viser blant annet til forsvinningen av seks år gamle Marianne Knutsen i Risør i 1981 og forsvinningen av ni år gamle Therese Johannessen i Drammen i 1988. I dokumentarserien, «Mysteriet Marianne», som ble vist på TV 2 i 2020, ble det presentert en teori om at det er samme mann som står bak forsvinningen av begge jentene.