(Telemarksavisa)

Fotballskole i hele juli, seire mot topplag, unik fotballmodell og stor vekst i yngre avdelinger. Fotballen i Drangedal er ferd med å nå nye høyder.

Store ambisjoner

En av dem som nyter godt av det er 14-åringen Kristian Solvang. Han er god nok til å bryne seg på motstandere som er to år eldre. I kampen mot Gulset, fikk han store utfordringer, som han mestret godt, ifølge trener Oddvar Kilane.

– Det er veldig gøy, jeg legger ned mye tid i trening. Jeg er her fem-seks ganger i uka i hvert fall.

Og det er ingenting å si på ambisjonene.

– Jeg vil spille for Manchester United, og håper å komme så langt som jeg vil. Det er kjempemoro, og jeg tar de mulighetene jeg får.

14-åringen imponerer som midtstopper, selv i dueller med eldre motspillere.

– Det er den posisjonen jeg vil ha, men jeg spiller der jeg blir satt opp, sier han. Så langt står 16-årslaget med to seire etter tøffe kamper mot Stathelle og Gulset.

– Det er moro å vinne kamper. Det gjorde ikke det laget jeg var på i fjor.

Kunne vært tapt

Trener Oddvar Kilane forteller at denne 14-åringen kunne vært tapt om ikke det hadde blitt en ny satsing. Klubben har regelmessig besøk av FUN Norge (fotballutvikling Norge) som er en privat organisasjon som jobber etter Barcelona-modellen.

– De er med på å bygge opp en helt ny modell for Drangedal, som er utrolig spennende, mener Kilane. Og Kristian Solvang er helt enig.

– Nå lærer vi om ting vi aldri hørt før. Alle har blitt bedre etter at Oddvar overtok, nå føler vi at vi får noe ut av treningene, mener 14-åringen.

Forelsket i Drangedal

– Dette er en langsiktig jobb og hele klubben står bak. Det er ingen i Telemark som gjør dette, påpeker Kilane.

Den unike modellen er takket være Tomas Evanger, som er i Drangedal med jevne mellomrom. Ifølge Kilane har han forelsket seg i bygda.

– Det stemmer det, det er mange fine folk. Drangedal har et godt fotballmiljø, der det er en god grobunn for alle. Det blir tatt nye steg, og det er noen ting på plass, men koronaen har utsatt prosessen, forklarer Evanger.

Han har vært engasjert i flere år, men det er først i det siste arbeidsforholdet har blitt formalisert.

– Jeg har vært aktiv fagansvarlig fra 1. januar, og har en plan om å få Drangedal fram som en kvalitetsklubb.

En helhet

Og for å få til det er det nødvendig med en helhet og en symbiose mellom klubb, trenere og spillere, mener han.

– Det er særlig tydelig i en breddeklubb. Vi kommer ikke langt om det bare er noen spillere, eller treneren. Det må gjøres i fellesskap.

Evanger har studert klubbutvikling i Barcelona. Ikke bare fotballaget, men alle ballidrettene som er tilknyttet det spanske storlaget.

– Vi fyller et tomrom for alle som vil og har lyst til å lære noe mer om fotball, sier han. Han ser ikke noe poeng med å begrense satsingen på et fåtall, men ønsker flest mulig med.

Evanger ønsker også å starte trenerkurs i Drangedal. Han forteller at kretsen har vært positiv så langt, og håper også på sikt å holde regelmessige grasrotkurs i Drangedal.

Trygt miljø

Trener Oddvar Kilane ønsker å skape et trygt miljø i fotballen.

– Litt av motivasjonen min er også at vi kan produsere gode spillere. De trenger for eksempel ikke å gå til Odd som 15-16-åringer. Jeg tror at det har godt av et trygt miljø, forutsatt at treningene hos oss er bra nok. Det er alfa og omega, mener han.

Han ønsker at treningskulturen skal øke gradvis.

– Noen av de yngre trener fem-seks ganger i uka. Ikke alle gjør det, men mange, sier Kilane som opplever at det er bra påfyll av jenter nedenfra. Det gror veldig godt, og det er en voldsom aktivitet, og det kan du se, sier han.

Nå er det problem at det kan komme for mange, i motsetning til bekymringen som rådet da mange uteble under koronaperioden.

Nå kommer det også spillere fra andre klubber, som vil spille for Drangedal.

– Det er artig, sier han.

Ikke kjefting

I bunn ligger en utviklingsplan, en sportsplan, som er veldig detaljert. Øvelser og måter å instruere på er hentet fra Barcelona-akademiet.

– Jeg vil påstå at det ligger et hakk over det som vanligvis blir gjort. Her går det mye mer på bruk av hjernen. Hvis en spiller gjør en opplagt feil, kjefter vi ikke. Men vi spør hva han tenkte, og når han forklarer kan det være fordi han ikke så feilen sjøl. Det er en bedre måte å lære på.

Sterke resultater

Han gleder seg over sterke resultater for gutter 16 år, med to seirer, samtidig som han ser bak resultatet.

– Vi ble rundspilt av Gulset, og fikk skader på to forsvarsspillere. Men likevel holdt det inn.

Drangedal profittere på å ha holdt det gående under den verste koronaperioden.

– Det var imponerende å se. De fikk bare slå pasninger, likevel møtte de opp på hver trening, sier veteranen Ola Vermo som tilbringer svært mye tid på fotballanlegget.

– Han har flere treninger enn meg, mener Kilane.

I tillegg har det vært fotballskoler i hele juli, til glede for dem som var hjemme.

– Det var veldig moro. Da hadde jeg noe å gjøre i ferien, det var helt topp, mener Kristian Solvang.

– Det var en gedigen suksess. Vi kjørte hele sommermåneden i aldersgruppen 6 til 16 år. Det var flere grupper, og 50 i slengen. Det var mange instruktører og et veldig bra opplegg, sier Kilane.