Gå til sidens hovedinnhold

Trygt heim for ein 50-lapp!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ungdommen er fremtiden, ungdommen bor i hele landet og ungdommen vil ut i helgene. De unge i utkantene vil være med på ting som skjer i helga, like mye som de unge som bor i sentrale strøk. Dette er likt, men det er likevel en forskjell. Forskjellen er at det er vanskeligere for unge i distriktene å komme seg hjem på en rimelig og trygg måte. I mangel på kollektivtilbud, kan turen hjem ofte bli både dyr og farlig.

Ordningen trygt heim for ein 50-lapp gjør det lettere for ungdom å unngå utrygge situasjoner. Med denne ordningen betaler man en fast lav pris, nemlig 50 kr, for å komme seg hjem på en trygg måte. Dette kan være med å motvirke kjøring i ruspåvirket tilstand, i og med at man kan komme seg hjem både billigere og tryggere med denne ordningen.

Senterungdommen vil at alle ungdommer i hele landet skal ha et slikt tilbud. Alle ungdommer fortjener å leve et aktivt og sosialt liv, også der det ikke finnes kollektivtilbud på kvelds/nattestid. Derfor har Senterungdommen vedtatt å innføre en slik ordning, der det brukes eksisterende kollektivtilbud og annen transport som feks. taxi.

Nå under korona-pandemien er det begrenset hvor mye aktivtiteter det er i helgene, men en dag kan vi igjen leve som normalt. Den dagen mener jeg kommunene vil være tjent med om de har etablert en ordning som trygt heim for ein 50-lapp. Misforstå meg rett, vi trenger denne ordningen nå også!

Trygt heim for ein 50-lapp har blitt praktisert i mange år og i mange kommuner. Vinje kommune har nylig vedtatt å innføre ordningen trygt heim for ein 50-lapp. Det vil koste kommunen 50 000 kr. Det er en liten pris å betale for at alle mellom 13 og 30 år skal komme seg hjem på en trygg måte, fra klokka 18:00 til 06:00! Dette redder ikke bare lørdagskvelden, men kan også redde liv.

Anna Henriette Straume
4. kandidat Stortinget
Telemark Senterungdom

Kommentarer til denne saken