(Indre Akershus Blad) Mandag kveld opplevde Tone Gimle noe hun beskriver som merkelig.
Etter å ha fylt full tank med drivstoff på bilen på stasjonen Driv Energi (Olje- og energisenteret) på Aurskog, sjekket hun nettbanken og fikk seg en real overraskelse.
– Jeg fylte for 700 kroner, men ble trukket 1.000 kroner – og kontaktet drivstoffselskapet med en gang.
Kunne dette være lovlig?
I kontakt med Driv Energi fikk hun beskjed om at dette var en regelverksendring fra BankAxept, og at det utestående beløpet ville komme tilbake på Gimles konto i løpet av noen dager.
Foreløpig har hun ikke sett noe til summen.
Nå vil hun informere andre.
– Trasig
Ronny Morken er daglig leder i Driv Energi AS. Han kan fortelle om mange henvendelser angående reservasjonene.
– Dette kom like overraskende på oss som på kundene. Regelverksendringen trådte i kraft i juli i år, uten at dette ble kommunisert til verken oss eller bilistene. Vi får en del spørsmål, og jeg forstår at dette er fortvilende for kundene.
På BankAxepts nettside kan vi lese følgende:
«Nytt fra i sommer er at ved betaling av drivstoff på pumpa, vil banken din reservere et beløp på kontoen din før tankingen starter. Normalt reserveres det 1500 kroner, eller tilgjengelig saldo hvis du har mindre enn 1500 kroner på kontoen. Du kan fylle for inntil det reserverte beløpet. Når du er ferdig å tanke, vil reservasjonen bli annullert og erstattet med det endelig beløpet det ble tanket for. Tilbakeføringen skal normalt skje i løpet av sekunder.»
– Vi er vant med reservasjoner på kredittkort, men ikke på vanlige debetkort. Jeg forstår veldig godt at dette kan være trasig, spesielt av slutten av sommerferien. I og med at dette er vanlig praksis når det eksempelvis gjelder hoteller, kan kunder ende opp med flere tusen kroner utestående.
Les hvorfor regelendringen er gjort i egen faktaboks lenger ned i saken.
Han forteller også at det dessverre kan ta dager før beløpet er tilbake på konto.
– Dette gjelder alle som selger drivstoff i Norge og er ikke unikt hos oss. Spørsmål rundt dette må stilles til banken din, ikke det aktuelle drivstoffutsalget.
– Stoler ikke på systemet
Tilbake i Aurskog følger Gimle nøye med i nettbanken sin. Den utestående summen har hun foreløpig ikke sett noe til.
Mandagens hendelse har satt et støkk i Gimle.
– Dette betyr jo at man må følge med etter hver eneste fylling. Jeg må innrømme at jeg ikke stoler på systemet, og kommer heretter til å betale inne i butikk, fremfor å benytte kortautomatene på bensinstasjonene, opplyser Gimle til Indre Akershus Blad.
– Hva synes du om måten regelverksendringen er kommunisert?
– Nei, dette bør være godt informert om. Jeg har hørt om lignende tilfeller før – også et hvor pengene ikke kom tilbake – men jeg trodde ikke det skulle skje meg. Jeg kan egentlig ikke fatte at dette er lov. Man fyller jo bensin i god tro om at alt er i orden.
Derfor er regelverket endret
Eivind Gjemdal, CEO i Bits AS, kan fortelle oss hvorfor regelverket er endret:
– Dette er noe kjedene har ønsket. Vi har sett en betydelig økning i svindel hva gjelder tanking av drivstoff.
Bits er bank- og finansnæringens infrastrukturselskap. Deres oppgave er å sikre en effektiv betalingsinfrastruktur.
– Hva slags svindel? Har ikke kundene penger på kortet?
– Jo, det er nettopp det de har når tankingennstarter. Vi ser at det svindles ved å flytte pengene fra kontoen mens tankingen pågår. Det vil si at det ikke er dekning for beløpet når tankingen er ferdig – selv om det er det når transaksjonen startes. Dette taper kjedene store summer på, forteller Gjemdal til Indre Akershus Blad.
Han meddeler at denne praksisen med reservering av et beløp har vært vanlig i utlandet, og at nå også er grunnlag for det i Norge.
– Folk gjør ikke alltid opp for seg.
Rutinen
Når du skal fylle drivstoff, vil det forhåndsreserveres et beløp på 1.500 kroner – om ikke annet oppgis ved pumpa.
– Fyller man for 600 kroner, skal reservasjonen slettes øyeblikkelig og det endelige beløpet trekkes fra konto. Vi har dessverre sett at en del kunder er rammet av noen feil på systemet, som har gjort at det har tatt lenger tid å få tilbake pengene på konto. Det beklager vi! Det er ikke slik systemet skal fungere.
Når det gjelder at veldig mange kunder ikke er klar over regelendringen, henviser Gjemdal til at Bits som et infrastrukturselskap har dialogen med bankene og kjedene, dialogen med forbrukerne er ikke Bits' anliggende.