Gå til sidens hovedinnhold

Tenna er en del av kroppen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge har prinsippet vært at man skal få god og likeverdig helsehjelp uavhengig av hva du har på konto eller hvor du bor. Men i dag er ikke tannhelsetjenester likestilt med andre helsetjenester. Én av tre har droppet tannlegen av økonomiske årsaker viser en undersøkelse fra Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen. I dagens situasjon med mange arbeidsledige er det også sjokkerende å lese at én av fire arbeidsledige har droppet tannlegen, selv om de har hatt behov for behandling. Rødt vil tette dette hullet i velferdsstatens tanngard.

Flere partier snakker om at tannhelse må behandles på linje med andre helsetjenester, det er vel og bra. Rødt mener alvor i denne saken, og er også villig til å bruke pengene som trengs. Av alle partiene er det Rødt som har foreslått mest til tannhelse i budsjettbehandlingene i Stortinget de siste årene. Og vi har en realistisk plan for finansiering. Rødts tannhelse-reform skal betales gjennom rettferdige skatteøkninger, i hovedsak for de med inntekt over 2 millioner, formue over 10 millioner eller høye arvebeløp over 5 millioner. Folk som tjener under 600.000 kroner årlig vil ikke få økt skatt med Rødts skatteopplegg.

Tenna er en del av kroppen. Det er ingen logisk eller medisinsk grunn til at de ikke skal behandles som det i helsevesenet. Rødt vil gjøre innfasing av gratis tannhelse til en vinnersak for venstresida i høstens valg. Vi vil prioritere en tannhelsereform hvor tennene behandles som en del av kroppen, med egenandelstak som andre helsetjenester og med mål om gratis tannhelse. En gang i tida var venstresida i tett samarbeid med fagbevegelsen, kjent for de store reformene som bedret livene til de som satt nederst ved bordet. En tannhelsereform kan bli en av vår tids store velferdsreformer. Det er viktig for å sikre at stortingsvalget ikke bare gir et regjeringsskifte med bytte av statsråder, men også et politisk retningsskifte. Vi i Rødt vil føre an for et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge og vi lover å kjempe det vi kan for at tenna skal regnes som en del av kroppen.

Tobias Drevland Lund,
1. Kandidat for Rødt i Telemark

Charlotte Therkelsen Sætersdal,
2. Kandidat for Rødt i Telemark

Kommentarer til denne saken