Nok en sommersesong er nesten til ende, og nok en gang har fastboende og badegjester blitt ytt strålende service, og nytt gode matopplevelser og godt drikke på byens mange gørrtrivelige skjenkesteder og restauranter i ferien sin. Takk til ryddehjelper, bartendere, servitører, kokker, drivere og eiere for at dere jobber når vi andre har fri – både på sommeren og ellers i året. Kaffepauser, 50 – års lag, venninnelunsj, Tinderdate eller drukning av kjærlighetssorg: Dere leverer noe så viktig som fritid og rekreasjon, og jobber i en svært viktig næring for Kragerø.

Dessverre er serveringsbransjen en bransje med svært lav organiseringsgrad, og det er bare halvannet år siden man innførte minstelønn for alle i overnatting – og serveringsindustrien. Ved tilsyn har Arbeidstilsynet over hele landet rapportert om utallige tilfeller av for lav lønn, manglende overtidsbetaling eller at ansatte mangler arbeidskontrakter. Selv har jeg gjennom 20 år i bransjen kjent på kroppen hvordan lange lavtlønnede dager kan gjøre sitt til at servicesmilet stivner og mersalgsfrasene setter seg fast i halsen.

Arbeidsforholdene for serveringsbransjen i Kragerø har blitt bedre med årene heldigvis, samtidig har tilsynsmyndigheter med allmenngjøringen av minstelønnen fått ett punkt til for kontroll og sanksjoner i de tilfellene hvor det trengs. Likevel, med tanke på den lave organiseringsgraden i bransjen og den store andelen sesongbedrifter og gjestearbeidere om sommeren, mener Rødt at vi er tjent med å øke bevisstheten rundt de ansattes arbeidsvilkår ytterligere. Derfor har vi programfestet at kommunen må kreve tariffvilkår for ansatte ved tildeling av skjenkebevilling. Alle som har vært på pub vet at det lønner seg å passe godt på bartenderen sin, og vi er beredt til å gjøre vårt.

Charlotte Therkelsen Sætersdal

Ordførerkandidat Rødt Kragerø