Gå til sidens hovedinnhold

Tanker rundt skolestruktursaken

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innlegget i KV 9. april, undertegnet FAU Sannidal ungdomsskole, gjenspeiler et gjennomtenkt, og en langsiktig strategisk mulighet. Ved å samle alle ungdomsskoleelevene på Sannidal ungdomsskole får de det miljøskifte de sårt trenger og muligheten til å omgå likesinnede. Via retningslinjer, debatter, blogger, podkaster, tv-programmer, og DAB-radio blir vi konstant minnet på viktigheten av «miljø og natur». Utnytt denne verdien som er allerede skapt og tilgjengelig ved Sannidal ungdomsskole og la gevinsten tilkomme elevene og lærerne.

Les også

Skolestruktursaken i Kragerø kommune

«Nødropet» til 30 lærere fra Kragerø skole i KV den 13. april var hjerteskjærende. Jeg ble kastet tilbake til 1974, da jeg ble bedt om å dele en 3. klasse med Arne Walle Jensen. På grunn av mangel på klasserom ble jeg og 19 elever plassert i Middelskolen. Dette bygget skulle rives og ga da utallige muligheter til en ung og fantasifull lærer. Her kunne man bygge miljøer, stifte i vegger og lime over vinduer for å skape en trygg «hule». Langs veien, til og fra friminuttene, lå det ungdomsskolens «hormonelle» farer. Bygget delte vi med ungdomsskolen, som hadde blant annet sløyd der. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg manglet en eller flere elever, og fant dem «tilfeldig» innelåst i et skap, et rom eller på do. Mot slutten av skoleåret valgte jeg å gi elevene en tur. De ble hentet med taxibåt i byen, og ble satt av på brygga i Verkskilen, Kjølebrønd. På vår vandring, opplevde de å klappe hesten til Gunvald Bråten, sparke fotball på et jorde, komme nær et beverhus ved Barlandstjenna og besøke og spise i «Frøkens» hus, før bussen fraktet dem hjem. Gevinsten fra turen var å ta og føle på i klasserommet lenge etterpå.

Alle ungdommer gikk den gang samlet på Kragerø ungdomsskole. Jeg som bodde i Kjølebrønd, tok ukentlig bussen sammen med elever fra utkanten av kommunen. Lærerne spurte hvorfor jeg ikke hadde en hybel i byen.

Barneskolen for Kragerø by og Kalstad bør flyttes til Kalstad hvor det er så mange barnevennlig uteområdene tilrettelagt for denne aldersgruppen. Tåtøy-elever bør flyttes til Stabbestad skole hvor de danner en større gruppe og hvor det er en mangfold av naturopplevelser. Rett oppfor skolen gikk jeg på skøyter flere ganger i vinter. Gled dere. Resterende barneskoler bør få ligge i ro.

Vi som voksne, fornuftige og kunnskapsrike folk må tenke først på elevene. Kragerø kommune er mye mer enn «Blindtarmen rundt». Byen er dessverre ikke lengre i fokus. Befolkningen har valgt å bosette seg og utvikle andre steder i kommunen som Sannidal, Helle, Kalstad og Levangsheia. Pensjonister og «innflyttet» sommer gjester derimot har valgt byen. Dette fenomenet har allerede eksistert lenge i Stavern, Risør og andre sjønære små byer.

Siden to store bygg blir ledig, på en av byens beste utsiktstopper, er ikke veien lang til en stor økonomisk gevinst for kommunen. Pensjonistene og sommergjestene står klare. Kragerø Læringssenter får trolig valgfri lokaler når flere etater flytter til B13-bygget.

Husk at politikere er «folkevalgte» og bør forvalte skattepenger, ikke forbruke dem. Befolkningens barn er i deres hender. Jeg mener at dere ikke har fått/sett alle mulighetene og at dere ikke er klare til å ta en beslutning nå.

Inger Kristine Fuglestvedt

Kommentarer til denne saken