Gå til sidens hovedinnhold

Takk og takk til Roy Isnes!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en lykke at Roy Isnes fikk sitt videokamera da han var 14! Takket være hans iherdighet og glede ved å filme i lokalsamfunnet, ligger det nå en hel filmskatt med lokalhistorie fra Kragerø ute på YouTube. Skagerrak Sparebank har sponset den tidkrevende tilretteleggingen for å få det ut, og allerede har det vært over 6000 visninger av filmene! Det er tydelig at dette setter kragerøinteresserte pris på.

– Det blir nå lagt ut i gjennomsnitt to filmer for dagen, og resultatet er en anselig mengde film- og videoer å finne på YouTube, forteller Roy. Her er bare å velge og vrake.

Søk på Roy Isnes film og video inne på søkefeltet i YouTube og alle filmene dukker opp som perler på en snor.

Men hva ville jeg velge meg? En revy, en regatta med BB11, Krokenrevyen eller et sommerprogram? Nei, jeg ønsket meg et stemningsfullt juleprogram med lokale fjes, rolig tempo og ikke for korte sekvenser. Da måtte det jo bli et juleprogram. Hva var vel mer nærliggende enn å velge Kragerø LokalTV Kanal 11, der det første programmet ble startet av en ivrig Ketil Jakobsen. Han så muligheter i byen fordi Gunnar Aabø var tidlig ute med kabelanlegg. Det første programmet med Willy Nilsen som redaktør og Tore Westhrin som reporter har mange fine innslag blant annet fra Kragerøbanens nedleggelse. I juleprogrammet året etter var Roger Holte og jeg programledere. Vi jobber sammen i noen programmer. Jeg husker vi rigget oss til med «studio» i hjørnet i et tomt lokale i Kalstadbygget, der Roxy nå befinner seg. Juleprogrammet fra 1985 gir god julestemning med Luciainnslag som var ganske nytt i Kragerø den gangen. Mange av jentene der er jo godt voksne nå, men likevel er de lette å kjenne igjen. Snø i gatene var det også, man kan drømme seg tilbake til det. Og den gang fikk ikke pleiepasienter maten sin flybåren fra Bergen. Nei, da var det kjøkkenet på Kragerø kombinerte helseinstitusjon som sto for all matlaging til disse og også til fengselet og pleiehjemmet med et forbruk på 350 kg poteter i uka ifølge kjøkkensjef Bjørn Tollnes. Intervju med Thorleif Kilén i det rosa huset er vemodig nå som vi vet at huset med rulletrappen ikke eksisterer mer. Det samme er intervjuet med Kalle Kristensen den gang byen hadde et eget glassmagasin! Det var da vi kunder lot oss influere av kjøkkenmaskinen Ingerid Espelid anbefalte. Den gangen ble alt handlet i butikkene, internetthandel var en ukjent størrelse.

Nå håper jeg bare at alle filmene og videoene til Roy Isnes og alle hjelperne hans kommer på nett til glede for alle som er glade i Kragerø og byens lokalhistorie. Filminnslag som dette er en fin inngang til historier som rister litt på hukommelsen og kanskje også kan føre til en videre og økende interesse for enda mer Kragerøhistorie for eksempel innenfor historielaget og også til det flotte bokverket om Kragerøs historie. Eller blir du inspirert til å være med i revy eller lære å seile? Filmene til Roy får oss kanskje også til å reflektere over hvor fort ting kan forandre seg – til det bedre eller kanskje ikke?

Jeg anbefaler varmt å gjøre et dykk inn i Roys film- og videoverden. Takk til Roy og alle hjelperne hans.

Mette K. Kjelstrup Ofstad

Kommentarer til denne saken