Gå til sidens hovedinnhold

Ta vare på det du har!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ta vare på det du har! – er en av Naturvernforbundets slagord og en stor fane på deres hjemmesider. Nå, under hissig klimadebatt snakkes det mye om kutt i utslipp og stans av oljeleting. Det snakkes mest om Co2 og elektrifisering av både industri, sokkel og bil.

Jeg vil rokke litt ved denne tanken og si et rungende høyt: Ta vare på det du har! Planeten har fått et enormt stort problem med søppel på grunn av vårt overforbruk. Årets «Earth overshoot day» var 29. Juli, altså den dagen vi har brukt opp de ressursene jorden har å by på for inneværende år, etter dette «lever vi på kreditt» en kreditt vi vil få STORE problemer med å «betale» tilbake. Og Norge er et av verdens verste land innen forbruk. Om alle i verden levde som oss ville datoen vært 12. April …

Så vil du kanskje påpeke at «lille Norge» ikke kan gå først i alt, være best i alt, redde hele verden og være nødt til å betale prisen for alt -bare for at vi er rike- Når det meste av søppelet produseres og dumpes i land som Kina, India, Filippinene, Thailand osv. … Vel. Løft blikket ditt bare litt opp fra avisen du leser, om det er papirutgaven eller på nett. Hva ser du rundt deg? Hva har du på deg? Hvor er det produsert? Hvor kommer råvarene fra? Hvor sendes varene når vi kasserer det vi ikke lenger bruker? Og hvor ofte «må» du ha en ny?

Vurderer du noen gang å reparere, eller er det både enklere og billigere å kjøpe en ny? Nyproduksjon, og spesielt klær – mulig også elektronikk, er en av verdens største miljøsyndere. Ingen vare forsøpler, forbruker mer vann eller produserer mer utslipp av giftstoffer enn klær. Fast fashion. For at du skal få en ny bukse må først bomull produseres, gjerne på enorme jorder i USA. Så reiser bomullen til en fabrikk for å videreforedles, derfra videre til india for å bli tekstil, kanskje blir buksa sydd her, eller stoffet reiser videre til Kina for å bli til bukse. Så skal den shippes til Norge. Etter du har kjøpt den blir den kanskje hengende i skapet en stund, kanskje to år, med lappen på? Eller du bruker den litt, finner ut at den passet kanskje ikke helt likevel? Og hva da. Vi leverer vårt brukte tøy til Omatt eller Fretex med god samvittighet og gjør en tjeneste for de fattige. Eller? Får de egentlig bruk for vårt avlagte tøy eller ender det på en fyllplass?!

Da hjelper det ikke å si at vi i lille Norge ikke skal bidra med å senke utslipp av farlige gasser og forsøpling. For det er nettopp buksa di, og min, den splitter nye iPhonen, TV’n og annet vi bare «må» ha som forsøpler kloden. Hva hjelper det kloden å ramponere Norsk natur, fjell, vidde og skog for å gjøre plass til motorvei og vindmølleparker? Enn så lenge har vi både gammelskog og tilnærmet urørt natur. Den må få stå. Om vi fortsetter å bygge ut vei og vind vil dette gå tapt, for all tid.

Her også kan vi ta vare på det vi har. Vi kan utbedre og modernisere eksisterende. Vannkraft, vei nett, industri osv. Vi TRENGER ikke hogge ned skog og sprenge fjell for å bygge ny skole, det går utmerket godt å pusse opp de vi har. Vi må redusere det private, offentlige og bedriftenes forbruk og se etter bedre løsninger, ikke snarveier. Som et minimum kan staten starte med å redusere moms på reparasjoner, helst fjerne den helt. Vi må som land, fylke og kommune håndtere vårt eget avfall, ikke sende det ut av landet. Samt å ta i bruk mer miljøvennlige og bærekraftige råvarer. Bambus og hamp er hurtigvoksende og gir gode råvarer til tekstil og mer. Med gjenvinning av oljer til mat kan man lage biodiesel. For hvordan blir det om en hel verden skal bytte ut sine biler til elbiler? Det reduserer ikke berget av søppel. Og planeten har begrensede ressurser til nyproduksjon av batterier til disse.

Hva mer kan vi gjøre? Refuse, reduce, reuse, repair, recycle. På norsk: Nekt å kjøpe nytt som ikke lar seg reparere eller at du vet hvor og hvordan det er produsert – bli bevisst. Reduser forbruket -offentlig, privat og bedrift. Bruk ting på nytt, eller finn en ny måte å bruke det på. Reparer. Resirkuler når det ikke lenger er mulig å reparere. Stem på et miljøparti. Å ta vare på det vi har, å reparere, videreforedle og modernisere det vi allerede har skaper grønne arbeidsplasser.

Det er en av flere grunner til at jeg har stemt på Rødt i år også.

Godt valg.

Siv Johansen

Kommentarer til denne saken