(Østlands-Posten)

Tidlig torsdag morgen rykket nødetatene ut etter melding om en trafikkulykke ved Kvelde. ØP skrev om saken like etter klokken seks. Da hadde politiet nettopp besluttet å sette inn politihelikopter i søket etter en av de to involverte i ulykken fordi han hadde løpt fra stedet.

Operasjonsleder Marianne Mørk ved Sør-Øst politidistrikt sier at politiet fikk den første meldingen klokken ti minutter over fem torsdag morgen.

– Det ble sendt hundepatrulje, men sporene etter ham stanset ved elva, forklarer operasjonslederen.

Blodig og våt

Politiet fraråder å svømme i Lågen.

– Hundepatruljen fant igjen sporene på motsatt side av elva, så han har nok svømt over. Folk gjør mye rart når de er desperate, sier operasjonslederen.

Omtrent samtidig som sporet ble funnet fikk operasjonssentralen nye meldinger fra publikum:

– Vedkommende løp rundt i veien – blodig og våt – og forsøkte å stoppe biler. I loggen fremstår det som han lyktes å skaffe en mørk bil, og at han kjørte denne i et par minutter før han igjen forlot bilen. Dette er det noe usikkerhet omkring, sier operasjonslederen.

– Var det snakk om en kapring av en bil med folk i?

– Det vet jeg ikke. Dette skjedde før jeg kom på jobb i natt. Loggen viser at han gikk ut av bilen og løp av gårde, sier Mørk.

LES OGSÅ: Kjørte bil med høy promille, rygget inn i bygg, kjørte av veien og kolliderte med lyktestolpe – nå må 19-åringen svare for seg

Et helikopter over huset

Bilføreren kom seg unna igjen, men på dette tidspunktet var også politihelikopteret på utkikk etter ham.

Morgenrutinene til familien Wendel ble alt annet enn slik de bruker:

– Jeg hører ofte helikopter i området, men dette var annerledes. Da jeg så ut vinduet hang det over huset vårt, og plutselig så jeg en mann springe ut på veien med hendene i været, forklarer Cathrine Wendel.

– Ikke så lett å løpe fra et helikopter

Hun tenkte at det hadde vært en alvorlig ulykke og var bekymret, men da hun så at mannen plutselig begynte å løpe ut over jordet med helikopteret svevende over seg valgte hun å løfte opp mobilen og filme:

– Politihelikopteret fulgte etter mannen ut på jorde. Han så fortumlet ut, men det var kanskje ikke så rart. Det er ikke så lett å løpe fra et helikopter, og de fikk raskt veltet ham, forteller Cathrine.

– Vanligvis ber jeg dattera mi om å være stille for å ikke vekke toåringen. Morgenene er ganske rutinepreget og kjedelige hos oss, men så skjedde dette her. Det var som å være i en film. Ikke skremmende, men likevel alvorlig, forteller Cathrine.

– Mye action

Det dukket raskt opp to politibiler, og Cathrine sier at mannen ble pågrepet og at klærne ble tatt av ham.

– Det var mye action. Han ble jo lagt ned og flere politifolk holdt ham i bakken mens de stripset hendene hans. Det var litt skummelt for dattera. Vi pratet om at det kanskje var en øvelse, men det kan hende at vi må prate litt mer gjennom dette i ettermiddag, sier hun.

Cathrine kjenner godt til strømforholdene i Lågen. Hun sier at det er ett sted der det kan være mulig å svømme over nå når vannstanden er lav, men hun fraråder det.

Operasjonsleder Marianne Mørk ved Sør-Øst politidistrikt sier klokken halv ti at mannen befinner seg på legevakta der han skal avlegge rusprøve.

LES OGSÅ: 12-timersregelen er ingen rettesnor