Gå til sidens hovedinnhold

Stølefjorden og oppdrettsanlegg – Kragerøs strategi framover

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På Facebook har det over tid blitt lagt ut en rekke artikler som omfatter etableringen av oppdrettsanlegg i Stølefjorden. For oss som er «weekend»-turister i Kragerø og bruker mye av tiden vår i skjærgården så undres man litt over prioritetene til kommunestyret og i særdeleshet til Ap som sitter med ordføreren.

På Levangsheia og Portør halvøya mot Rauane og Skåtøy ligger det er mengde fritidsboliger som flittig benyttes av eierne. Grunnen for det er den attraksjon og beliggenhet man kan få ved disse enhetene i forholdet til friluft, sjø og aktiviteter. Stølefjorden er flittig brukt til all type sjøsport av barn og unge og for den tålmodige – timer i fred og ro med fiskesnøret ute!

For år tilbake bestemte Kragerø kommune å innføre eiendomsskatt, selvfølgelig til protester, uten at det hjalp så mye. Et av argumentene den gang og i dag går på måten man forvalter et demokrati! Man innkrever en skatt hvor man egentlig ikke har innflytelse på hva, hvem og hvordan pengene skal benyttes.

Eiere av fritidsboliger i Kragerø og andre nærliggende kommuner er fantastisk heldig at de ligger hvor de er. Man kan raskt konkludere at den direkte og indirekte inntekt som disse gir til en kommune er av en slik karakter at man ikke kan neglisjere hva denne gruppen mener. De samme personene har dessverre ikke talerett eller nærmere bestemt stemmerett i et kommunestyre. Kommunestyret forvalter sine inntekter, nærmere sagt utgifter hvor disse som ikke har stemmerett betaler en ikke ubetydelig del av kostnadene. Ser man på hva man egentlig får eller krever tilbake av den innbetalte skatten så er det hva jeg mener et svært godt Dekningsbidrag!

Så til selve saken – ikke sag over den greinen du sitter på osv. – det er nettopp hva politikerne holder på med. I Norge er det utallige eksempler på at oppdrettsanlegg ikke er direkte forenelig med god forvaltning av naturens ressurser. De fleste anlegg ligger i god avstand til fastboende og ikke minst fritidsboliger. Jeg antar at Kragerø har en tetthet i fritidsboliger som de fleste andre kommuner kan misunne! Det betyr videre at jeg skulle tro at dette heller ikke er god forvaltning av «weekend»-ressursene! Og det neglisjerer fullstendig hva de eventuelt mener om dette ved at man ikke har stemmerett over beslutningen!

Kommunestyret skal forvalte en helhetlig strategi som jeg antar også gjelder næringsinteresser. Mulig at et oppdrettsanlegg i Stølefjorden vil gi inntekter, da regner jeg med at kommunestyret også har vurdert den «badwill» man får ved å forringe verdiene til de som blir berørt. Ikke nødvendigvis i kroner og øre, men det fakta at i Kragerø var det godt å være!

Johnny Christiansen, Haslumkilen

Kommentarer til denne saken