Gå til sidens hovedinnhold

Steinar Brogeland: – Jeg gjør jo det jeg synes er moro

For to år siden fylte speiderbevegelsen i Kragerø 100 år. Da fikk speiderleder Steinar Brogeland spørsmål fra en liten speidergutt om han hadde vært med i alle 100 årene.

For på mange måter har Steinar Brogeland (74) vært synonymt med Kragerø og speiding. Nå er han en av fire kandidater til Ildsjelprisen 2020.

Brogeland mottok Kragerø kommunes kulturpris, det året «speider`n» i Kragerø markerte 100-årsjubileet i 2018.

Begynte i 1958

– Min umiddelbare reaksjon da jeg fikk vite at jeg var kandidat til Ildsjelprisen, var at jeg jo holder på med noe jeg synes er veldig moro. Jeg begynte i 1. Kragerø speidergruppe i 1958 og har vært med siden. Nå holder jeg på med å digitalisere alle papirer og dokumenter etter speiderbevegelsens 100 år gamle historie i Kragerø. Vi må det for det er ikke plass til mer papir. Under dette arbeidet dukker det stadig opp utrolig mange minner, smiler Steinar Brogeland.

– For meg har speiding like mange former som det er speidere. Jeg har funnet min måte og min form, det er å jobbe med barn og ungdom, forteller Brogeland.

Etter over 60 år som speider og leder i speiderbevegelsen har Brogeland opplevd speidernes glansperiode, hvor «alle» skulle innom og bli speider. Hvor mange barn og unge Brogeland har lært opp i speiding er usikkert, men når det nå rekrutteres og kommer nye til spør han gjerne:

– Hvem er faren din?

Da kan relasjoner settes i perspektiv og falle på plass.

Fortsatt behov

På slutten av 1950-tallet var det to speidergrupper i Kragerø 1. Kragerø speidergruppe var veletablert, og i 1957 ble det gjort forsøk på å starte 2. Kragerø speidergruppe med utgangspunkt i Metodistkirken. Det holdt ikke lenge, og ble lagt ned. Like etter ble 3. Kragerø speidergruppe etablert. I 1982 ble speidergruppene fusjonert til Kragerø speidergruppe. 1. Kragerø speidergruppe hadde lederne, mens 3. Kragerø speidergruppe hadde småspeiderene/ulveunger og speiderne. I dag teller Kragerø speidergruppe 27 medlemmer innbefattet ledere.

– Er det behov for speidergrupper lengre?

– Hvor ellers lærer man førstehjelp, friluftsliv, tauverk, kart og kompass og samfunnsliv? Speiderbevegelsen favner vidt, men alt kan samles i et ord: friluftsliv, slår Steinar Brogeland fast.

Stem på din favoritt til Ildsjelprisen 2020 her!

Kommentarer til denne saken