Drømmer om gammel storhet

Optimist: Sportslig leder i Kragerø håndball Fredrik Brubakken har stor tro på framtida.

Optimist: Sportslig leder i Kragerø håndball Fredrik Brubakken har stor tro på framtida.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kan håndballen i Kragerø en gang i framtida igjen sikte mot høyre divisjoner?

DEL

– Ja, mener sportslig leder i klubben Fredrik Brubakken.

– På bakgrunn av den store rekrutteringen til håndballen i Kragerø er jeg optimist. Ser vi på alle talentene som kommer, har jeg større tro på at vi kan få et damelag opp i 1. divisjon, før herrelaget kommer tilbake.

Fallet fra toppen

Etter at Kragerø falt ut av eliteserien i 2007 og videre ned gjennom seriesystemet, har det vært stille rundt a-laget.

Denne sesongen reddet Kragerø plassen i 2. divisjon med et nødskrik.

Mange har spurt seg hvordan herrelaget på kort tid kunne falle fra håndballens øverste sikt, til en «grå» tilværelse lenger nede i seriesystemet.

KV har fått en prat med klubbens sportslige leder Fredrik Brubakken for å få hans syn på håndballens framtid i Kragerø. Han var selv med som aktiv i Kragerøs glansperiode, og har fått føle nedturen tett på livet. Både som trener for yngre lag og som sentral i administrasjonen.

Eventyret

– Å være blant landets beste klubber i år etter år tæret hardt på mange i organisasjonen. De siste sesongene i eliteserien var for oss nesten som å overleve med kunstig ånderett. Vi klarte ikke å være med på karusellen lenger. Det ble et større og større slit å få inn nok penger til klubben for øvrig og drifte et lag i toppdivisjonen.

Fredrik Brubakken betegner Kragerøs innsats som et lite norsk håndballeventyr.

– Det skulle ikke være mulig for et lite sted som dette å ha et lag i eliteserien år etter år. Men vi gjorde det.

– Hva har vært gjort de siste årene?

– I og med nedrykk og mindre inntekter måtte klubben foreta en økonomisk snuoperasjon. Skulle vi komme videre måtte gjeld saneres. Nå er vi ikke langt unna å nå det målet.

Tidsskille

På årsmøtet tidligere i år, ble det opplyst at Kragerø håndball vil være gjeldfrie i løpet av 2014.

– Kan dette være et tidsskille for igjen å sikte mot en tilværelse i høyre divisjoner?

– Vi har startet arbeidet med å legge planer for framtida. Derfor var det utrolig viktig at vi i år klarte å beholde plassen i 2. divisjon, sier Brubakken. Han tror at kommende sesong vil være en nøkkelsesong.

– Vi har unge spillere på vei opp som kommer, men de trenger ett og to år til før de er gamle og gode nok for å spille på et eventuelt a-lag. Derfor er det om å gjøre at vi etablerer oss i 2. divisjon. Da har de unge noe å strekke seg etter. Det gjelder også for jentene. Vi ser per i dag flere lovende talenter på jentesiden, enn tilfellet er for guttene.

Rekruttering

Fredrik Brubakken er overbevist om Kragerøs framtid ligger i å satse på spillere fra egne rekker.

– Vi har en plan om å bli kvitt gjeld og satse rekruttering som vi har jobbet trofast etter. Selv om nedbetaling av gjeld har hatt høy prioritet, har vi ikke sluttet å bruke penger på junioravdelingen.

Brubakken framholder at trenere og kunnskap to viktige momenter.

– Ingen klubber i Norge han vise til en så sterk trenerstab som Kragerø. Mange av trenere har eliteserieerfaring. Her har vi en ressurs som mange klubber kan misunne oss. Kragerø får hele tiden fram håndballtalenter, og vi har muligheter til å gi de unge håndballkunnskap. Slik kan vi bygge klubbens framtid.

Skape miljø

Kragerøhallen har blitt et lokalt senter for håndball.

– Vi har en fantastisk hall. Denne sesongen har vi hatt faste kampkvelder en gang i uka som har trukket et stort publikum. Dette har ikke minst vært miljøskapende. Vi har kafeen og vi har et sportslig tilbud fra de yngste til mosjonistene. Ikke minst gjør våre Old boys-lag det skarpt.

Brubakken trekker spesielt fram tilbudet «Etter skoletid».

– Dette er et prosjekt der vi holder kafeen åpen etter skoletid og fram til de unge har trening. Der serverer vi mat og har aktiviteter flere ganger i uka. Dette er et tiltak som er med på å skape trygge oppvekstvilkår.

Klubben har i dag tilbud for barn helt fra de er fem–seks år gamle.

– Da jeg startet med håndball begynte vi ikke med organisert trening før i 11–12-årsalderen. Av andre aktiviteter og arrangementer må jeg nevne klubbmesterskap og ikke minst skolemesterskapene. Dette er to populære massemønstringer.

Miste spillere

– Hvordan ser du på at kragerøgutter og -jenter går til andre klubber?

– Da ønsker jeg de lykke til og håper at de går til klubber der de kan utvikle seg og at de får spillertid. Vi har flere eksempler på unge håndballspillere som har gått til en større klubb og må slite benken. Ofte ender det med at de altfor tidlig legger håndballen på hylla.

– Noe jeg har opplevd hele tiden mens jeg har vært aktiv er at kragerøspillere som drar til andre klubber har sterk klubbfølelse. Moderklubben er viktig for dem. Det er ikke til å stikke under en stol at vi håper at noen av de som reiser ut en gang vil komme tilbake til Kragerø og spille for oss. Når det skjer skal vi stå klare for å ta godt imot dem.
 

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag, din klubb eller din kamp. Del opplevelsene dine med KVs lesere

Artikkeltags