I restauranten som tidligere gikk under navnet Smak på Valle, kunngjør de nye driverne sitt konsept. Med nytt navn, ny meny og en ny visjon skal spanjolene Angel Martinez (49) og David Abadia (51) transformere sommerrestauranten på Valle.

– Her får man ikke pizza og burger eller annen masseprosessert mat. Her skal alt lages på huset med ekte og ferske råvarer, sier de.

Nært bånd

Partnerne har kjent hverandre siden de var små. De vokste opp sammen i Alicante. Men som 21-åring flyttet David til Mexico. Der fikk han seg kone, stiftet familie og ble en vellykket driver av tre ulike restauranter. Han stortrivdes til å begynne med, men suksessen skulle imidlertid vise seg å ha en høy pris i et land som Mexico.

– Når man gjør det bra der, begynner folk å komme etter deg for å prøve å presse deg for penger. Det var ubehagelig. På et tidspunkt ble en av døtrene mine forsøkt kidnappet. Da var det over. Det var dråpen, forteller David åpenhjertig.

For han var trygghet og sikkerhet for sin familie viktigst. Etter 26 år i Mexico solgte han restaurantene sine og tok med seg familien hjem til Alicante for å starte et nytt liv. Der møtte han på sin gamle barndomsvenn Angel. Han hadde flyttet til Norge og drev i restaurantbransjen, og det tok ikke lang tid før kompisene bestemte seg for å jobbe sammen i Norge.

– De siste tre årene har vi jobbet sammen for forskjellige aktører i sommersesongen, men denne gangen vil vi starte opp noe eget, sier de.

De siste tre årene har de blitt overrasket over hvor mye halvfabrikata det finnes på restaurantkjøkkener rundt om i Norge.

– Vi ble sjokkerte. Det går mye i Knorr og Toro. Det syns vi er synd. Det er ikke bra for noen. Skal man drive restaurant, må man gjøre det skikkelig, mener duoen.

Alt fra bunnen av

Derfor har de satt sammen et team, der alle er fra Spania, som skal drive kjøkken og restaurant. De satser på tapasretter som er inspirert fra det spanske og latinamerikanske kjøkkenet, men vil også tilby spesialiteter som fiskesuppe og fish and chips.

– Det blir en dynamisk meny bestående av om lag 12 forskjellige retter. Konseptet vårt handler om å dele. Dele matopplevelser og gode samtaler. Det er slik vi gjør det i Spania, sier de.

De ansatte består av folk med god erfaring i hjemlandet. Med seg på laget har de blant annet fått med seg en baker som er kjent for sin glutenfrie bakst.

– Alt skal lages fra bunnen av og det blir glutenfrie og veganske alternativer på menyen. For oss har det vært viktig å ta med oss et lag vi kjenner godt til og vi vet kan levere. Utfordringen vår blir selvfølgelig språket, men jeg håper folk er tålmodige med oss, sier de.

På menyen vil man finne alt fra spanske croquettes, skinker, ost, potetsalater, reker og bacalao, til meksikanske retter som cochinita pibil.

– Det blir en god variasjon som skal passe til både voksne og barn, sier de.

Rett før påske, 5. april, åpner de dørene og gleder seg til å ta imot hytteturister og de fastboende. Hvor lenge de holder åpent utover høsten avhenger av vær og kundestrøm.

– Dette er et fantastisk sted og vi gleder oss til å få til et skikkelig godt tilbud her, avslutter de.