Gå til sidens hovedinnhold

Søyleeik i FNs tjeneste

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På sin rundreise i Sør-Norge i 1832 laget skuespilleren og teatermaleren P. C. F. Wergmann (1802-1869) også et prospekt (bybilde) fra Kirkehaugen i Kragerø, med en svartpoppel (populus nigra), også kalt balkanpoppel, tydelig inntegnet. Når det ble plantet kan vi ikke si med sikkerhet, men frøene kom trolig fra Hellas på en seilskute i fraktfart. For å sikre en naturlig arvtager ble en ny poppel plantet på haugen i 2009. Vekstvilkårene for denne viste seg dessverre ikke å være gunstige nok. Venstre-politiker Solfrid Rui Slettebakken tok derfor et viktig initiativ til å få plantet en mer robust søyleeik (quercus robur fastigiata), noe Hovedutvalg for samfunn og miljø (HSM) enstemmig gikk inn for 10. mai 2021.

140 år etter at Wergmann besøkte Kragerø innførte Forente Nasjoner (FN) 5. juni 1972 Verdens miljødag. Temaet for 2021 er «Restore our Earth», som bl.a. har et sterkt fokus på å plante trær og bygge grønne byer. Den nye søyleeiken i Kragerø er således et viktig lokalt bidrag. I likhet med Venstre, er også Høyre opptatt av at økologi, bærekraft, mangfold, læring og trivsel ikke bare skal stå sentralt i planer om miljø, sikkerhet, klima, areal og kultur, men sette sine tydelige avtrykk over hele kommunen. Grønne lunger i sentrum og vitale skoger utenfor er for oss i HSM og Ungdomsrådet med på å sikre dette, ikke minst ved hjelp av den nyplantede søyleeiken i FNs tjeneste.

Treet med dets røtter er et kraftfullt symbol på og et konkret uttrykk for forbindelsen mellom natur og kultur, der den første henter sin næring fra vannet, den andre fra historien, men begge strekker seg mot solen. Det gjorde også kunstneren Edvard Munch (1863-1944) da han malte to av sine mest kjente kunstverk i nettopp Kragerø. Måtte vi med dem som inspirasjon aldri glemme at trærne både er minner fra fortiden og muligheter for fremtiden.

Lars-Erik Vaale, leder av hovedutvalg for samfunn og miljø, Høyre
Jonas Nilsen, leder av Kragerø ungdomsråd, Høyre

Kommentarer til denne saken