Hvordan Putin sover om natta vet vi lite om. Antakelig sover mannen som har ansvar for tusenvis av døde i Tsjetsjenia, i Georgia, på Krim, i Øst Ukraina og nå i hele Ukraina ganske godt. Det er ingenting som tyder på at han bryr seg om alle de uskyldige menneskene som dør som følge av de krigene han har ansvar for, tusenvis av døde og lemlestede egne soldater medregnet, eller om alle de opposisjonelle eller journalistene i Russland som er døde eller fengslet, eller om de menneskene i Europa han har sendt agenter ut for å drepe med gift.

Men når historiens dom faller, vil han antakelig komme i samme kategori som det forrige århundrets store diktator som forsøkte å underlegge seg Europa. Han løy også uten å blunke og brukte forfulgte landsmenn som unnskyldning for å underlegge seg andre land.

I fredagens gjestekronikk spør journalisten om hva NATO har i Ukraina å gjøre? «Det er ikke naturlig, selv om det er forståelig at land i øst kan føle dette trygt». Nettopp. Med hvilken rett kan vi i Norge si at det ikke er naturlig for selvstendige land å søke trygghet der den finnes? Realiteten er at Ukraina ikke ville kommet inn i NATO på mange år, og det vet Putin. Han vet også at Europa aldri vil gå til krig mot Russland. Ukraina vet alt om hva krig bringer med seg av lidelser. I andre verdenskrig ble 4 millioner ukrainere drept, etter at de få år tidligere hadde vært gjennom store lidelser og hungersnød på grunn av vanstyret til Stalin. Georgia og Moldova er på mange måter i samme situasjon som Ukraina, med russiske minoriteter og utbryter-områder som er under russisk kontroll. De er ikke med i NATO og de tror at de er de neste på listen til Putin. Hviterussland har han allerede full kontroll på etter det manipulerte valget for et par år siden. NATO-medlemmene fra Øst-Europa har fram til murens fall levd i et diktatur og de vet også at uten å være med i EU og NATO ville friheten og demokratiet igjen være truet. Det er mulig at Vesten tidligere kunne hatt en bedre forståelse for Russlands situasjon, men det er ingenting som tyder på at Russland ønsket dialog og forsoning fram mot krigsutbruddet for de stilte krav de visste var umulig å imøtekomme. Selv Sverige og Finland skulle ikke kunne søke medlemskap i NATO om de ønsket det. Og i tillegg skulle Putin kvitte seg med et «narkotisert nazistyre» i Kyiv som han hevdet var i ferd med å utvikle atomvåpen og kjemiske våpen. Det er en utrolig trist og skremmende tid vi er inne i, og som Roar Thorsen skriver, får vi håpe at noen kan megle og at det kan bli en avslutning på krigen. Og jeg vil legge til at Ukraina igjen må få sin fulle frihet. Men krigen i Ukraina har vist oss at friheten har kostet mye, også denne gangen.

Arild Isaksen