(Telemarksavisa)

I Sør-Norge vil et lavtrykk dominere. Temperaturen vil fra fredag gå noe ned fra hva den har ligget på i dagene forut. Det blir også skyet vær og nedbør, aller mest på Vestlandet. Særlig på Vestlandet vil det blåse. Foreløpig tilsier varslene opp i kuling, men dette kan endre seg.

Temperaturene i lavlandet ventes å ligge rundt 10 grader. I fjellet er temperaturen slik at nedbøren kan komme som snø.

– Så ser det ut til å bli litt varmere igjen i starten av neste uke, iallfall østafjells. Litt mer usikkert i vest, sier Marit Berger.

Varmere i nord

Temperaturøkningene vil komme i Nordland fredag og så gjennom helgen bre seg oppover i hele landsdelen, ifølge vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt.

– Det er ikke snakk om 20 grader, men kanskje tosifret antall plussgrader. Det har de ikke hatt i Tromsø så langt i år. De har ikke vært bortskjemt med varme, forteller meteorologen til NTB.

Det er fralandsvind, og da blir det som regel ganske bra vær – også denne gangen. Unntakene kan være indre strøk, der det kan bli skyet, samt i sørlige deler av Nordland lørdag og kanskje søndag.

Fare for gressbrann – og skred

I snøfrie områder er det sendt ut varsel om gress- og lyngbrannfare, men dette vil trolig bli bedre med nedbøren som kommer i helgen.

Det er også ganske stor snøskredfare flere steder. Med økte temperaturer fram mot helgen ventes den å øke. Når det blir varmere i nord, kan den også øke der. De som tenker på å ta seg en topptur, bør sjekke varslene på Varsom.no , råder meteorologen.

Trøndelag blir liggende litt mellom været i sør og nord, og der blir det litt av hvert, ifølge meteorolog Berger. Blant annet vil temperaturene fredag holde seg noe høyere enn i resten av Sør-Norge.