Jeg har alltid synes at det er litt kleint når noen skryter for mye av seg selv. Jeg er selv litt av den typen som synes arbeidet og resultatet av arbeidet kan «prate» for seg selv. Mine mentorer i Amedia – konsernet som eier vår avis – synes at vi i KV burde vært flinkere til å fortelle våre lesere om de gode resultatene vi har hatt de siste årene. Og dem har det faktisk vært en god del av, i en tid der spesielt avisene har blitt utfordret av nye typer medier fra alle kanter.

Så istedenfor uhemmet selvskryt, vil jeg heller fokusere på en av våre gode kolleger, og alt det positive som har skjedd i løpet av de åtte årene han har jobbet i KV. Og kollegaen er Trond Nøstvold Tou, som nå slutter for å bli ansvarlig redaktør hos Aust Agder Blad i vår naboby Risør.

Trond kom til Kragerø 2007 som nyutdannet journalist ved Høgskolen i Nordland, i hælene på kragerøjenta han hadde blitt så forelsket i. Han jobbet både i barnehage og fabrikk, før han ble hentet inn til KV som nettredaktør i 2011. Selv om det ikke er mange årene siden, var store deler av avisbransjen i Norge – og for så vidt hele verden – på den tiden fortsatt i villrede om hvordan man skulle takle lesernes forventninger om et digitalt tilbud, samtidig som det ikke måtte gå ut over papiravisa. Mange avisledere kviet seg forståelig nok for å satse ressurser på nettet, som på den tiden ga avisene ubetydelige reklameinntekter – samtidig som det journalistiske innholdet i stor grad ble lagt ut åpent for alle.

Alle bransjer som har vært gjennom en teknologisk revolusjon har nok vært i liknende dilemmaer – når er det rette tidspunktet å omfavne den nye teknologien, og når skal man gå bort fra den gamle? Jeg tipper at Kragerøs skipsredere satt og lurte på det samme mot slutten av 1800-tallet. Når skulle man gi slipp på seilskutene, for å satse på det nye – dampskipene? Historien har vel bevist at mange av kragerørederne tviholdt for lenge på det man kjente godt fra før av og hadde hatt suksess med, framfor å satse på det nye og ukjente.

Men tilbake til avisbransjen – det var altså i en slik situasjon at kollega Trond kom til KV. Internett skulle satses på, men ingen visste helt hvordan. I mange aviser ble nettsatsingen ganske tilfeldig håndtert – man la ut en artikkel på nettsiden nå og da, uten klare tanker om hva som burde legges ut når, og hvordan det skulle presenteres på nett. Og hvordan skulle man få leserne til å betale for journalistisk innhold på nett, etter mange år der det nærmest var opplest og vedtatt at alt på internett skulle være gratis?

Amedia har i løpet av de siste årene gjort enormt analysearbeid, som har gitt oss mange gode anbefalinger når det gjelder satsingen på internett. Men en ting er å få anbefalinger og råd, en annen ting er å få satt dem ut i livet i en travel avishverdag. Og det er her vår gode kollega Trond har gjort en fantastisk god jobb. Under hans tid som nettredaktør har KV gått fra å være en avis med tre ukentlige papirutgaver, til å bli en sjudagers leverandør av lokale nyheter på internett – fra tidlig morgen til langt på kveld. Siden 2015 har KV økt antallet abonnenter med nesten 25 prosent, som tilsvarer rundt 900 flere abonnenter. Og i disse dager er nesten halvparten av KVs abonnenter heldigitale – det vil si at de ikke får papiravisa hjem i postkassa. Denne revolusjonen – ja, det vil jeg påstå at det har vært – kommer som en følge av en endring i våre leseres forventninger om at lokalavisa skal levere godt innhold på digitale flater. Hadde ikke KV klart å legge om kursen, blant annet under ledelse av den sindige mannen fra forblåste, men vakre Kvitsøy utenfor Rogalandskysten, så er jeg veldig usikker på om Kragerø Blad Vestmar hadde eksistert.

Vi er på ingen måte i mål når det gjelder det å utvikle det vi leverer av journalistisk innhold til leserne våre. Det er noe av det jeg liker aller best med journalistyrket – vi er hele tiden i bevegelse og utvikling. Det som er godt nok for våre lesere i dag, vil ikke være det om en måned eller ett år. Men takket være at Trond og resten av KV-gjengen har tatt sjumilssteg i digital retning, står KV nå godt rustet til å henge med videre – forhåpentligvis i god stil. Vi har en ordnet økonomi, som det heter, og vi har utvidet staben. Et økende antall abonnenter og en god økonomisk utvikling, gjør at KV for første gang – kanskje noensinne – i år har et budsjett der vi ikke har tatt høyde for få pressestøtte.

Vi ønsker Trond lykke til i jobben som ny ansvarlig redaktør i vår «søsteravis» i Risør, og vi er samtidig glade for at han sammen med kone og tre flotte fotballjenter fortsatt blir boende på «Fævleheia».

Espen Solberg Nilsen
Ansvarlig redaktør/daglig leder