- Jeg er veldig fornøyd med det jeg presterer i helga. 11.- og 14.-plass i junior-NM synes jeg er bra. Selv om jeg beviste den første norgescuphelga at det er fullt mulig å kjempe om bedre plasseringer dersom jeg har fullklaff. Jeg hadde bortimot det da jeg ble nummer seks i det ene norgescuprennet på Lygna først på nyåret, sa Olav Markus Tveit Aakre, etter at han hadde gjort unna karrierens to aller første NM-løp.

De var oppløftende for 16-åringen.

- Målet mitt da jeg kom hit var å få tatt ut potensialet. Jeg visste at det kunne bli gode plasseringer dersom jeg lyktes på standplass, og fikk det til å klaffe i sporet. Det var artig at jeg skulle lykkes med det i vinterens to viktigste renn, sa Tveit Aakre da han ble bedt om å oppsummere prestasjonene i Ole Einar Bjørndalens mangeårige treningsløyper.

Krokungen fikk føle på kroppen at de var harde. Men han klarte seg bedre enn flesteparten av konkurrentene.

Fin utviklingskurve

Tveit Aakre har hatt fremgang på de fleste områder etter at han i starten av august sendte flyttelasset til Geilo og begynte på Norges Toppidrettsgymnas. Sannidal-utøveren var aldri tvil om at han skulle takke ja til skoleplassen han fikk tilbudt øverst i Hallingdal. 16-åringen følte det var en gylden mulighet til å kombinere videre skolegang og skiskyttersatsing. Tveit Aakre sier han har en god treningshverdag på Geilo.

- Den største forskjellen på NTG og ungdomsskolen, er at jeg nå får mulighet til å trene i skoletiden under dyktige trenere. Dag Bjørndalen er min skytetrener. Eivind Rundberg heter han som har ansvaret for langrennsbiten og det fysiske. Begge er dyktige og har bidratt til at jeg har løftet meg og går betydelig fortere nå enn jeg gjorde for ett år siden. Det er nok i langrennssporet at jeg har hatt størst fremgang, selv om jeg også har forbedret meg på skytingen, sier han.

Mistet plasseringer

16-åringen hadde tre gode serier og en som han ikke var så fornøyd med på fellesstarten. På sprinten fylte han på liggende og fikk to bom i stående. Tveit Aakre lå godt an da han kom inn til siste skyting. Det gjorde han for så vidt også etter at de fem skuddene var fyrt i vei. Men fikk det tøft på den siste sløyfa. I den delen av løpet tapte Kroken-gutten terreng til mange av de beste.

 

- Jeg forsto på sekunderingene at jeg tapte noen plasseringer fra standplass og inn. Det hadde sammenheng med at beina var tunge og jeg ikke hadde mer å gi. Det kan tyde på at jeg ikke er i min aller beste langrennform og har mer inne. Nå skal jeg restituere meg etter junior-NM før jeg starter oppkjøringen og forberedelsene til norgescuprennene i Molde. Det kan også hende at jeg stiller i det ene norgescuprennet i Holmenkollen til helga, sa Tveit Aakre.

Blanda drops

Når det gjelder resten av de lokale skiskytterne, så ble Hogne Findal Skar nummer 26 på sprinten lørdag. Tre bom på siste skyting ødela for det som kunne blitt et godt løp. Sannidølen var nummer åtte inn til siste skyting. Steinar Valbø fra Drangedal startet ikke på sprinten.

I kvinnenes seniorklasse klarte ikke Ida Emilie Herfoss å følge opp fjerdeplassen fra fredag, og ble til slutt nummer 11 på sprinten.

Synne Findal Skar gikk fra sju bom fredag til feilfri skyting lørdag. Dermed ble det en 10.-plass i eldre junior-klassen for jenta som blir 20 år seinere i år.

Kristina Bergmann ble best av drangedalsjentene i 19-årsklassen i junior-NM på en 14.-plass, men fire bom er for mange til å hevde seg helt i toppen. Lagvenninne Guro Seline Herfoss ble nummer 16, mens Andrine Håstul Flom kom på 32.-plass. Herfoss hadde to bom på standplass, mens Flom bommer fire ganger.

I 18-årsklassen ble Synne Håstul Flom fra Drangedal nummer 18, rundt tre minutter bak vinneren. Hun bommet bare en gang på skytingene.