Gå til sidens hovedinnhold

Skal klimaendringer være den viktigste politiske sak?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har aldri vært varmere i Kragerø enn i året vi har lagt bak oss ifølge rapporter fremlagt av metrologisk institutt, og det er jo bare å konstantere at været går sine egne veier, selv om vi alle kunne ønske vi hadde en finger med i spillet.

Som grafen av temperaturgjennomsnitt fra 1900-tallet og frem til i dag vist i artikkelen i KV om dette rekordåret 2020, går det svært mye opp og ned med gjennomsnittet, og med en klar "dupp" ned mot rekordkaldt rundt 2010, så det varierer, og vi vet også at større endringer har skjedd til alle tider i jordens historie.

Og om så måtte være at det kunne gitt ca 2°c lavere gjennomsnittstemperatur på jorden totalt sett hvis alle land ble "nullutslippsland", så er det ikke det som vil velte vår eksistens på planeten. Fremtiden er det heller ingen som kan spå i, foruten snåsamannen og meteorologisk institutt (skjønt dem klarer ikke å treffe på et 14-dagersvarsel for sommerferieværet i Nord-Norge, som ofte ender med 6°c og regn isteden for sol og 24.)

Håper vi snart kan begynne å fokusere på hvordan vi skal tilpasse oss det klimaet vi til enhver tid har, enn å sløse vekk milliarder på tiltak de fleste oppegående mennesker skjønner ikke vil ha en dritt å si for klimaet på jorden, og i alle fall ikke så lenge dem store utslippsland har lovet å øke sine utslipp.

Likevel er politikerne villig til å ofre 100-tusener av arbeidsplasser i oljesektoren, gjøre norsk industri langt mindre konkurransedyktig med sinnssyke avgifter, øke forskjellen mellom fattig og rik med å innføre fordyrende "straffeskatter" for å ha et normalt liv, tvinge bønner til å slutte å produsere mat (kjøtt, ja det er faktisk mat vi snakker om, hovedessensen for all eksistens).

Det skal påtvinges utbygging av vindturbiner i norske fjell og kystområder som både er forurensende, fugledrepende og ulønnsomme, der kraften sendes ut av landet, og vi her på berget sitter igjen med regninga, det ødelegger naturen, gjør områder for reindrift om til gigantiske industriområder.

Lokalbefolkning som blir berørte har demonstrert høylytt og tydelig mot denne overkjøringa, men maktelite og penger er det som rår.

Så det er all grunn til bekymring for fremtiden, for enten vi vil eller ikke, så er samfunnet avhengig av oljen slik vi kjenner det i dag, omstillinger må skje parallelt, basert på behov ikke ønsketenkning.

Og elektrifisering av alt, og på kort tid, er i alle fall ikke noen løsning, batterier fremstilles ikke akkurat av helsebringende stoffer, og el-biler har stort sett samme bestanddeler som en bil med forbrenningsmotor, altså også avhengig av storindustri og olje. Olje er så uendelig mye mer enn diesel og bensin, virker som det blir glemt av "de grønne".

Miljøvern og fornuftig bruk av våre ressurser er viktig, det er vi alle enige om. Men å ramme norsk næringsliv hardt med omstillinger som skjer på svært kort varsel , det er ikke forsvarlig. Det kommer til å bli en krise som overgår 2 grader fra eller til.

Så da får vi håpe det går bra da, å avvikle norsk oljeproduksjon, straffe industrien med skyhøye avgifter, legge om transportnæringen fra diesel til strøm som drivstoff, kutte i kjøttproduksjon og tvinge alle og enhver til å spise hva politikerne vil du skal spise.

Jeg er ikke så sikker på det.

Kommentarer til denne saken