Det er fredag ettermiddag og alt har gått litt lettere enn hva jeg er vant til. Ungen sover søtt og leggingen var uproblematisk. Nå skal sofaen skal nytes og popcorn fortæres. Plutselig innser jeg at Murphys lov har slått til igjen! I KV leser jeg at kommunen vil avslutte den eksisterende ordningen med barnehageopptak. Plutselig er popcorn uinteressant, og hjernen er kun opptatt av spørsmål og bekymringer.

Vår familie ble en mer i januar 2022. Med tanke på barnehagestart er dette en ganske ugunstig måned å bli født i. Som tilflytter har jeg skrytt til venner «oppi fjorden», som dere sier her, om hvor fantastisk det er med rullerende opptak til barnehagene. For en del av mine venner har logistikken vært ganske vrien. De hadde nesten fortjent noen studiepoeng for hvordan de har fått kabalen med barselpermisjon, barnepass, ulønnet permisjon og økonomi til å gå opp. Dette kun fordi de var «uheldige» og fikk barn i de ugunstige månedene.

Som alle foreldre har også vi et ønske om det beste for barnet vårt. Ulønnet permisjon ble det søkt om tidlig, slik at jeg får mye tid med barnet. Deretter skal far ha gradert permisjon, slik at vi får en best mulig overgang til barnehagen. Planene ble lagt tidlig og etter gjeldende regler.

Siden Kragerø hadde rullerende barnehageopptak ville ikke dette by på noen problemer. Etter hva jeg leste på fredag har min lille familie plutselig et stort problem. Hvis barnet vårt er heldig, så kan vi få barnehageplass 1. april. Værste scenario blir at vi ikke får barnehageplass før august. Det kan bety ytterligere tre måneder med ulønnet permisjon, hvis ikke flere.

Dette er vi absolutt ikke forberedt på. En annen utfordring er om arbeidsgiveren min vil innvilge mer ulønnet permisjon. Litt festlig er det jo at Kragerø kommune er min arbeidsgiver, og ønsker meg tilbake i jobb, men muligens fratar meg muligheten ved å endre barnehageopptaket.

Jeg har full forståelse for at kommunen må ta grep med tanke på økonomi. Samtidig håper jeg at de som tar slike avgjørelser har forståelse for hvor dyrt det er å ikke ha folk i jobb. Søknaden til barnehagen vil vi få svar på i november. Svaret kan enten gi meg ro i sjela eller full panikk. Det vil dessuten bli kort tid til å ta avgjørelser i og med at jeg egentlig skal tilbake i jobb i januar.

Jeg håper kommunen setter godviljen til for oss som allerede har søkt barnehageplass. Endringen i barnehageopptak kommer som julekvelden på kjerringa for min familie. Vi er sikkert ikke alene om dette. Kragerø bør ha en plan for overgangen mellom rullerende opptak og ikke.

Etter å ha lest KV, føler jeg det er lite forutsigbart og tilrettelagt for barnefamilier slik situasjonen har blitt nå. Planene min familie har lagt passer ikke lenger. Hadde vi visst dette fra starten av, hadde vi gjort slik som de «oppi fjorden» må.

Mulig tilflytteren må bli en fraflytter for å få kabalen til å gå opp?

Caroline Wiik Svendsen
Bekymret mamma, Kragerø