Gå til sidens hovedinnhold

Så mange har vært innlagt på sykehus etter flåttbitt hittil i år: – Klar økning

Artikkelen er over 1 år gammel

Sykehuset Telemark har de siste to årene opplevd en klar økning i antall personer som har blitt smittet og syke av TBE-viruset fra skogflått. Hittil i år har 12 personer vært innlagt.

(Porsgrunns Dagblad)

– Risikoen for å bli smittet og alvorlig syk er svært liten. Samtidig er det greit at befolkningen vet hvordan de kan beskytte seg, sier infeksjonsoverlege ved Sykehuset Telemark, Hilde Skudal i en pressemelding onsdag formiddag.

Årsaken til at det er langt flere smittede og innlagte personer i Telemark og Vestfold enn i resten av landet, vet hun ikke.

– Målet er å undersøke om økningen viser en ny trend, og få mer kunnskap om smittespredningen. Vi har også dialog med folkehelseinstituttet som er interessert i økningen i fylket vårt, sier Skudal.

De aller flerste pasientene som har vært innlagt på Sykehuset Telemark har blitt smittet av TBE-viruset langs kysten utenfor Bamble og Porsgrunn.

– Risikoen for å bli smittet og syk er fremdeles svært liten, men for de som ferdes mye ute langs kysten og i skogen, kan det være klokt å beskytte seg mot flått. De som liker å løpe eller gå i utsatte områder, kan bruke lange treningsbukser og sjekke seg for flått etter de har gått gjennom busker og høyt gress. De som bor i flåttutsatte områder bør vurdere å vaksinere seg mot skogflåttencefalitt, mener Hilde Skudal.

To faser

De som blir alvorlig syke får ofte symptomer i to faser, ifølge Skudal

– I første fase er symptomene feber og hodepine. Deretter blir mange bedre i noen dager før de igjen får høy feber og nye plager. Da kan symptomene være hodesmerter, søvnløshet, forvirring, oppkast, nakkestivhet, muskelsmerter og lammelser.

– Under innleggelse behandler vi symptomene på hjernebetennelsen. Det finnes ikke et eget middel mot selve viruset, og mange får langvarige plager med hodepine, konsentrasjonsvansker, økt tretthet og søvnplager. En mindre andel kan også få varige mén, sier Skudal.

Kommentarer til denne saken