Gå til sidens hovedinnhold

Ringvirkningene av en eventuell nedleggelse av legevakt Kragerø

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Kragerø har vi to bemannede ambulanser på vakt fra 08 til 16 hver dag. Etter klokka 16 kun én. Og også kun én i helgene. Ofte beredskapsforflyttes ambulansen i Kragerø ut av kommunen retning Grenland for oppdrag der.

I Skien er det 55.000 mennesker. I Porsgrunn ca. 35.000. Sammen har de hele fem bemannede ambulanser på vakt døgnet rundt, egen legebil, i tillegg til backup av alle andre ambulanser fra distriktene som leverer pasienter i Skien. I sommer var det estimert at det var 60.000 mennesker i Kragerø på en å samme tid.

Poenget er at om legevakta i Kragerø flyttes til Heistad vil det føre med seg ringvirkninger som definitivt ikke kommer Kragerøs befolkning til gode, året rundt.

Ambulansen benyttes ofte til transport til Legevakt. Ofte eldre med nedsatt allmenntilstand som ikke klarer å sitte i en drosje, å derfor må ligge. Ganske mange oppdrag ender på Kragerø legevakt og dermed opprettholdes akuttberedskap i Kragerø slik at ambulansen er her når det faktisk skjer akutte og livstruende hendelser.

Alle livstruende og alvorlige skader og tilstander leveres i akuttmottak Skien eller Arendal, men også så langt som til Oslo, så ofte er ambulansen lenge utenfor Kragerø.

En flytting av legevakta til Heistad vil bare øke opptatt-tiden utenfor egen kommune. Flyttes legevakten til Heistad risikerer dermed befolkningen bosatt i Kragerø i verste fall å få varige, uopprettelige skader eller å miste livet, fordi ambulansen i Kragerø er opptatt på vei til Heistad med en pasient som ikke er akutt syk.

Nærmeste ambulanseressurs når Kragerø ambulansen er ute av egen kommune er Drangedal eller Bamble.

Gjerstad tilhører et annet helseforetak og er ikke i direkte dispensasjon for vårt fylkes Akuttmedisinske kommunikasjonssentral (AMK – 113) som for øvrig er lokalisert i Tønsberg. Det tar betraktelig mer tid å rykke ut fra disse stasjonene og nå fram til Kragerø, for ikke å snakke om ut i skjærgården, når det først står om minutter og sekunder.

En kan stille spørsmål til politikernes mål vedrørende en eventuell flytting av legevakta og hvor mye penger det er forventet å spare. Hva er helsegevinsten? Uansett er det lett å forutse at totalgevinsten uten tvil er negativ.

Et spørsmål jeg har undret meg over er om politikerne våre i forbindelse med denne saken har vært i samtale med Sykehuset Telemark om økte midler til en utvidet ambulansetjeneste i Kragerø som kompensasjon til befolkningen om legevakta samlokaliseres?

Sykehuset Telemark er på sparebluss over hele fjøla. Da det ble avgjort at Kragerø Sykehus skulle nedlegge drift ble det satt inn ekstra midler i årsbudsjett for økt bemanning i ambulansetjenesten i Kragerø for å kompensere. Siden den gang har det vært kutt på kutt i stillinger og arbeidstider i ambulansen i Kragerø for å spare penger.

Jeg har personlig liten tro på at kommunepolitikerne våre har tenkt så langt. For jeg ser ikke for meg at Sykehuset Telemark plutselig skal snu på hælen å trylle fram ferske penger til ambulansetjenesten heller.

Ergo taper Kragerøs befolkning, igjen.

Jeg siterer bestemor som drar på åra: «Legges Kragerø legevakt ned, kan jeg bare legge meg ned å dø».

At Kragerø kommunes totale gjeld er det som pusher politikerne våre til å i det hele tatt vurdere slike forslag og dermed trosse egne målsettinger om økt befolkningsvekst, noe dette definitivt ikke vil bidra til, er bekymringsverdig.

Tross mangelfull konto burde lokalpolitikerne våre heller være mer frampå i skoene og i samtale med lokale bedrifter og grunneiere for å se på muligheter for å skape jobber og utvikling i kommunen vår. Ikke å strippe den for alle nødvendige instanser som faktisk bidrar til at folk føler trygghet og blir boende.

Et annet eksempel, se på hva som gjøres like over kommunegrensa til Bamble langs nye E18 på Langrønningen. Gravemaskinene går døgnet rundt for å tilrettelegge for næringstomter, som ikke bare vil skape arbeidsplasser for Bamble, men også for kragerøfolk.

Men hvorfor har ikke Kragerø kommune vært mer frampå i samtale med Nye Veier i planleggingen av nye E18 og tilrettelagt for et fremtidlig ekspandert jobbskapende næringsområde på Fikkjebakke? Hvis Bamble skal ha Biltema på Langrønningen, hvorfor kan ikke Kragerø ha tilsvarende næring på Fikkjebakke i egen kommune?

Med vennlig hilsen

En bekymret ambulansefagarbeider og lokalpatriot

Kommentarer til denne saken