Kragerøkvinnen Renee Sørensen døde av denguefeber på sykehuset i Male på Maldivene natt til 2. mai i 2018.

Det var andre gang hun var utsatt for sykdommen som medfører at indre organer ett etter ett sluttet å fungere og klappet sammen. Det finnes verken vaksiner eller behandlinger for smitten og sykdommen som spres med mygg. For Renees familie hjemme i Kragerø kom meldingen naturligvis som et sjokk. Det gjorde den også for mange på øya Maafushi, Maldivene hvor Renee hadde satt i gang flere prosjekter og hadde blitt godt kjent med beboerne på den lille øya. Renee ble regnet som en «lokal» på øya.

Etter en feriereise til Maldivene og Maafushi i 2013 forelsket Renee seg i folket og øya. To ganger den høsten dro hun tilbake og etter det siste besøket fikk hun jobb i et gjestehus og ble enda mer og bedre kjent med både fastboende og besøkende. I 2014 utdannet hun seg til divemaster på Sri Lanka og Maldivene og fikk deretter jobb hos et lokalt dykkersenter.

På hjemmebane leide hun ut huset sitt og så for seg et lengre opphold på den maldiviske øya.

Korallrev omkranser øyene på Maldivene og i 2015 sank vanntemperaturen med en halv grad og koraller begynte å dø. Det ble en vekker for Renee og hennes miljøbevissthet. Gradvis vokste ideen fram om hvordan hun kunne bidra til å redde korallrev. I 2016 ble de første stålrammene sveiset sammen og brukt som base for nye korallrev. Dette var også den spede starten til drømmen om en egen korallhage for å redde de verdifulle revene. Samtidig jobbet hun for at man skulle få bukt med plastproblemet, blant annet ved å engasjere lokalbefolkningen og skolebarn til «clean up»-dager både til lands og vanns.

Renee hadde bestemt seg.

I 2017 solgte hun leiligheten og det meste av sitt jordiske gods i Norge og tok utflytting til Maldivene. Med sin bakgrunn som divemaster startet hun Eco Dive school og fikk med seg to ansatte. Hun etablerte også sitt eget reisebyrå «Ekte Maldivene», og var reiseleder for grupper som kom til Maafushi. Hun engasjerte skolebarn med strandryddig og barna fikk være med å plante koraller. Ved tilstelninger på skolen var hun gjerne den eneste hvite til stede.

I begynnelsen av 2017 var Renee hjemme i Norge, og hadde pådradd seg influensa, trodde man. Men det viste seg å være noe helt annet. Mot slutten av april i 2018 da hun var på Maldivene ble Renee skikkelig dårlig og ble lagt inn på sykehus på Male. Familien i Norge gjorde seg reiseklare, men før de kom av gårde kom telefonbeskjeden: Renee døde natt til 2. mai.

Renees mor og søster fikk booket om flybilletter og dro umiddelbart av sted. I kjølvannet av Renees tragiske bortgang var det mye å ta tak i for moren og søsteren. Monica bestemte seg raskt for å drive søsterens dykkerskole videre. Det var Renees baby.

Representanter for reiseselskapet Carpe Diem hadde avtale om å møte Renee på Maldivene, men møtet fant aldri sted. Likevel ville Carpe Diem starte turer til Maafushi og Monica ble engasjert som reiseleder. Det ble fire-fem turer før koronapandemien i mars 2020 satt en stopper for gruppeturene.

Knappe to år etter starten på pandemien ble restriksjoner lettet og folk fikk igjen anledning til å reise. Carpe Diem sendte en gruppe på 19 personer med Monica som reiseleder til Maldivene i februar. Gjennom reiseselskapets engasjement og Monica samt turdeltakere og lokale støttespillere lever Rennes korallhage videre. Turdeltakerne får plante koraller på nye stålrammer og lokale dykker plasserer disse ut i Renees garden. År for år blir hagen større og mer bærekraftig. Korallhagen består i dag av 65 rammer og er det stedet rundt Maafushi der det er mest fiskeliv.

Renee har satt sitt miljøfotavtrykk på øya.

Et fotavtrykk som lever videre gjennom søsteren, Monica.

«We need the ocean more than the ocean needs us», var Renees alt overskyggende budskap.