En skal høre mye før ørene faller av, heter det i et ordtak. Og det skal sannelig være visst. Aldri før har en vel hørt så mye rart som i våre dager, det er nesten så en skulle tro at ørene begynner å sitte ganske løst etter hvert ...

Her om dagen dukket det opp en nyhet om at sauene våre skal sjekkes for hvor mye de promper. Hva slags gasser de slipper ut i lufta når de fiser og raper. Er det mulig ...?

Sauer er som kjent ålreite dyr, og her føler jeg at man beveger seg ganske langt inn på sauens privatliv.

Kan hende at noen er uenig med meg, men dette er faktisk noe av det dummeste jeg har hørt.

Dette handler om seriøs forsking, beordret av selveste miljøvernminister Sveinung Rotevatn. Han har gitt norske bønder klar beskjed om å dokumentere hvilke klimagasser sauer og geiter slipper ut gjennom prompingen. Spesielt er det viktig å finne ut hvor mye av klimagassen metan disse dyra gjør seg skyldig i å slippe ut.

Ja, dette handler selvsagt om klimagasser, og jeg skal ikke harselere med klimaarbeidet og arbeidet med å få ned klimagassutslippene, men er ikke dette å skyte litt over mål?

Jeg mener at promping fra beitende dyr er den mest naturlige ting i verden. Akkurat som oss mennesker har dyra sin fulle rett til å slippe ut overskytende gass etter endt fordøyelse. Det er både nødvendig og helt naturlig.

Når det er sagt, så skal en jo ikke underslå at også beitende husdyr er med på å sende uheldige såkalte klimagasser ut i atmosfæren, men det er vel ikke dette som er det egentlige problemet. Og husdyr skal vi jo ha. Ansvaret for den globale oppvarmingen er det nok vi mennesker som må ta ansvaret for. Det er dårlig gjort å skylde på husdyra.

Akkurat nå er den såkalte «prompebilen» kommet til Telemark, der sauer som er med i forskingen blir loset én og én inn i bilen for å avgi sin promp. Bilen er utstyrt med ti gasstette kamre hvor det måles oksygen, karbondioksid og metan.

Ved siden av å finne ut hvor store verdier av gassene sauen er ansvarlig for, skal forskingen også danne grunnlag for om det kan være mulig å avle fram sauer som kan bli litt «snillere» i prompen enn sine forgjengere.

Men jeg vet ikke, jeg. Dette måtte i så fall bli svært marginalt, og er det virkelig bryet verdt? Skal vi løse klimakrisen, er det nok helt andre ting vi må ta fatt på.

Nei, la sauene være sauer, og la de få fise i fred.

Roar Thorsen
frilansjournalist