Gå til sidens hovedinnhold

Ap og sammenslåing Telemark og Vestfold

Regionreformen

Artikkelen er over 4 år gammel

LESERBREV: Sammenslåingsdebatten er i gang etter at Krf og Venstre, som ønsker å opprettholde regionnivået, har diskutert seg til enighet om større fylkeskommuner med regjeringspartiene Høyre og Frp.

Kragerøs ordfører Jone Blikra (Ap) er kjapt på i debatten. Muligens litt for kjapp i forhold til hva som er Arbeiderpartiets alternativ. Blikra mener at en «tvangssammenslåing av Telemark og Vestfold er en svært dårlig nyhet for Kragerø. Forslaget respekterer ikke lokalpolitikerne i Telemark sine vedtak og er en respektløs holdning til lokaldemokratiet. Et nytt regionalt nivå MÅ få overført statlige oppgaver om det i det hele tatt skal ha noen mening. En sammenslåing vil flytte makt til et sterkt Vestfold og Kragerø blir en utkant av utkanten».

Til det siste først. Ap ville jo hatt med Buskerud i en ny region sammen med Telemark og Vestfold. Slik jeg ser det ville dette ytterligere ha dratt senter i den nye regionen mot øst, og Oslo-området. Da ville jo reformen med Kragerø-øyene vært enda verre, når Kragerø blir en utkant i en enda større region hvor befolkningstyngdepunktet er ytterligere dratt mer østover. Påstanden faller når vi legger Arbeiderpartiets i Telemark sin primærpolitikk til grunn!

Enigheten mellom regjeringspartiene, Krf og Venstre er i følge Blikra en respektløs holdning overfor lokaldemokratiet. Faktum er at Buskerud fylkeskommune, med et overveldende flertall, har tatt et valg om å samarbeide med Akershus og Østfold, for øvrig et retningsvalg som tilsluttes av de fleste kommunene i Buskerud, og som vi har kommunisert lenge i følge Roger Ryberg, fylkesordfører fra Ap.

Uansett resultat må jo noen lokale vedtak bli overkjørt. Er det bedre for lokaldemokratiet at Buskerud overkjøres i forhold til sine ønsker, Blikra?

Buskerud, Telemark og Vestfold-regionen er uaktuell for Buskerud. Det må vi forholde oss til. Når Arbeiderpartiet i valgkampmodus bruker ute- stemmen sin i regiondebatten, kan det være greit å minne om hva som ble utfallet av Arbeiderpartiet-, SV- og Sp-regjeringen sin regionreform. Den grunnstøtte temmelig hardt i forhold til målsetningene.

Dagens fylker ble videreført og fylkeskommunen fikk overført noen dårlige vedlikeholdte statlige veier i strid med vegloven og ansvaret for å telle sel langs kysten. Ikke spesielt imponerende synes nå jeg da. Jone Blikra og Arbeiderpartiet burde være glad for at noen partier tar beslutninger om større regioner, selv om de også fra mitt ståsted ikke er optimale, men er til å leve med!

Thorleif Fluer Vikre

leder Kragerø Frp og tidligere fylkespolitiker

Kommentarer til denne saken