Gå til sidens hovedinnhold

«Perlen blant kystbyene?»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvor blir det av småbyidyllen i Kragerø dersom posthusbygget får et treetasjes påbygg?

Fredensborg / Tollefsen har bedt om innspill på sine forslag, og her kommer et fra en beboer på Jøransberg. Fikk fullstendig hakeslepp av de påtenkte planene. Et slikt høybygg vil ruve i byen og bryte med den arkitektoniske helheten og småhusbebyggelsen vi er så kjent for.

Faren ved en slik drivkraft som Tollefsen har, gjør at vi plutselig kan miste det aller mest verdifulle vi har. Sjarmen ved det ufullendte, uperfekte, uflidde, enkle og historiske ved småbyidyllen, preget av tidens tann, kan gå tapt. Kragerø risikerer å miste sjela si.

La alle gode krefter jobbe for å bevare småbyidyllen, slik at Kragerø fremdeles kan kalles «Perlen blant kystbyene». Jeg foreslår at vi kan få til en underskriftskampanje for å få stoppet dette høyhuset.

I Bakhagen ble vi lovet koselig taffelmusikk og vi var glade. Det vi fikk var jazz, funk og rock musikk. Nå blir vi plaget med høyt lydnivå, som lydforurenser hele Andølingen. Støynivået har til tider vært så plagsomt at beboerne på Jøransberg har måttet ta med seg grillmaten og praten fra hagen og inn til kjøkkenbordet.

Som dere vet er Andølingen et vernet område, hvor vi ikke kan endre et vindu uten at det er i tråd med den historiske utformingen. Vil det være urimelig å forvente at bydelen også vil være vernet for store inngrep i nabolaget omkring? Inngrep som medfører både støyforurensing og estetiske ’’sår’’. Hva med det psykososiale miljøet? Hva tenker byantikvaren om dette? Kommunens miljøansvarlig? Politikerne? Og dere andre i byen?

Dersom posthusgården blir som Fredensborg / Tollefsen har planlagt, tror vi byens småbysjarm og særpreg vil gå tapt for alltid. Hvis posthusbygget får tre etasjer på toppen, med basseng, bar og musikk, vil det bli et fremmedelement og en lydforurenser som kan være til plage for mange. Hvis det kommer et høybygghotell, vil Evas Hage miste sola, vil Jimmy Åsen miste nattesøvnen, vil utallige innbyggere i Kragerø sentrum miste det kjæreste de har, utsikten til Øya. Er det slik vi ønsker å ha det?

Håper byens politikere er årvåkne og bevisste på hva som er i ferd med å skje. Dersom det ikke settes en grense nå, når da? Det må reageres raskt, for her skjer ting i hurtigtogsfart! Og nå har politikerne gått ut i sommerferie. Hvem passer på byen i sommer?

Mange flere hotellrom kan medføre store turiststrømmer. Slik kan byens befolkning bli fortrengt. Vi som har bodd her i generasjoner, som har sjela si her, elsker byen slik den er, i all sin enkelhet.

La ikke det samme skje i Kragerø som i Venezia. Der har innbyggerne skrevet i gatene GO HOME til turistene. Vi ønsker selvfølgelig liv og røre i Kragerø, og gjerne i skuldersesongene.

Vi ønsker absolutt et samarbeid med utbyggerne, der vi blir tatt på alvor og har muligheten til å påvirke.

Med vennlig hilsen

Wenche Lønnerød, beboer på Jøransberg.

Kragerø 30.06.2021

Kommentarer til denne saken