Det var midt i romjulsuka at beskjeden kom. Amedia med sine over 80 lokalaviser hadde vært utsatt for et dataangrep, og mange av systemene våre var i knestående. Selv hadde jeg ferie, og selv om jeg leste meg opp på angrepet på den interne informasjonskanalen vår, så var det først da jeg kom tilbake på jobb sist torsdag at jeg tok innover meg hva som egentlig hadde skjedd.

Systemene for publisering på nett fungerte. Puh, det var da enda godt, tenkte jeg.

Men systemene for papiravisproduksjonen skulle det vise seg å ta tid å få opp å gå igjen. Dermed ble KVs typograf og jeg satt til å lage papiravisa sist uke. Men det var ikke som vanlig.

Amedias flinke IT-folk hadde i hui og hast laget et nytt system for å sikre at papiravisa skulle komme ut til abonnentene. I 11-tida sist torsdag fikk vi i KV vår arbeidsflate opp å gå, med beskjed om at avisa måtte bli ferdig så fort som mulig. Så dersom du synes forrige fredagsavis så litt rar ut, så er vi helt enige i det. Men det var da bedre enn ingenting?

Men selv om vi hadde gjort vår jobb, var det slettes ikke sikkert at trykkeriet kom til å trykke vår avis. Angrepet har også gått ut over dem.

Det har vært noen krevende dager for hele Amedia-familien, men folk har jobbet iherdig på alle nivåer.

Avisa du sitter og leser i dag er et resultat av det, men forhåpentligvis ser den litt mer normal ut enn den gjorde i forrige uke. For det å lage papiravisa tar i dag to til tre ganger lengre tid enn vanlig her på desken, og det er ikke bedre i trykkeriet.

Når et dataangrep rammer oss i mediebransjen, er det også et angrep på ytringsfriheten og demokratiet. Nyhetene lever på nettet hele døgnet, men fortsatt er det mange som får med seg de viktigste lokale nyhetene i papiravisa.

Ved dataangrep vil det alltid dukke opp spørsmål om sikkerheten og hvorvidt den har vært god nok. Jeg må innrømme at det ikke er mitt felt, men jeg er glad for at vi er en del av et stort mediekonsern med flinke folk som har ekspertise på området. Jeg har full tiltro til at Amedia tar sikkerheten på alvor.

Vi vet ikke hvor lenge det er til systemene våre er oppe og går igjen. Men i mellomtida lover vi våre abonnenter at vi jobber knallhardt med å lage en så god papiravis som mulig, med de verktøyene vi har.