– Nå er det alvor.

Slik åpnet statsminister Jonas Gahr Støre pressekonferansen mandag kveld.

– Nå er det på'n igjen, var det andre som slo fast.

Det får jeg vel følge opp.

De fleste av KVs medarbeidere har igjen inntatt hjemmekontoret. Jeg hadde egentlig tenkt å pakke det sammen nå opp mot jul. Men slik ble det dessverre ikke. Hjemmekontoret er igjen fullt operativt, og planen er at det skal komme både artikler og annonser som vanlig.

Men det skal innrømmes at det ikke alltid er like motiverende og inspirerende å tråkke over det samme parkettgulvet dag etter dag. Det er nesten så det blir spor der. Stien er jo kjent fra tidligere perioder med hjemmekontor.

For et år siden, 13. desember i 2020 møtte jeg datteren min og hennes familie på den gamle Svinesundsbroen for å overlever julegaver. Vi hadde ikke sett hverandre på mange måneder og barnebarna hadde vokst mange centimeter. Den dagen fikk vi en drøy halvtime sammen.

Heldigvis er det blitt noen flere besøk både i Sverige og her hjemme det siste halvåret. Og med fullvaksinering så langt, så har jeg besøkt dem flere ganger i løpet av høsten.

Jeg kan fortsatt gjøre det, men da må jeg foruten å vise koronapass og foreta en innreiseregistrering til Norge igjen.

Denne julen er planen at datteren og familien kommer på romjulsbesøk og så er det bare å håpe at det ikke kommer ytterligere restriksjoner som setter en stopper for det.

Nå går vi inn på oppløpssiden til jul. Vi har fått snø nok, kanskje. Plussgradene har begynt å tære på snøen allerede. Men hvit jul hadde vært fint.

Alle julegaver er kjøpt inn og til en viss grad fordelt. Jeg gjorde en hel del julegaveinnkjøp i løpet av høsten og ble dermed ganske tidlig ferdig med den delen.

Men det kommer en tid etter jul også. En tid med ekstra høye strømregninger, med nye nettleietariffer, det kommer regninger med økte kommunale avgifter, priser som stiger og en ny hverdag. Fortsatt i koronaens tegn.

Jonas og Folkehelseinstituttet (FHI) har innført nye smitteverntiltak. Et av dem er skjenking av alkohol. Fra onsdag midnatt ble det forbudt å skjenke alkohol på restauranter og utesteder. Et annet er begrensninger for antall personer man kan ha inne samtidig. Et tredje og fjerde er munnbindpåbud og enmetersregelen.

Dette er alle tiltak som har vært gjennomført under pandemien tidligere, men den gang var ikke omikron kjent. Nå sies det at denne varianten blir den mest dominerende smittekilden i tiden som kommer. Ikke minst derfor er det viktig å følge tiltakene som er innført. Selv har jeg tatt to koronavaksiner og ser fram til den tredje i januar.

God jul fra hjemmekontoret.