Dømt for overgrep mot flere gutter

ALVORLIG SAK: Advokatene Marius Haugstoga og Line Jacobsen Vestengen var to av bistandsadvokatene i saken, hvor politiadvokat Guro Siljan (sittende) ved Telemark politidistrikt var aktor.

ALVORLIG SAK: Advokatene Marius Haugstoga og Line Jacobsen Vestengen var to av bistandsadvokatene i saken, hvor politiadvokat Guro Siljan (sittende) ved Telemark politidistrikt var aktor. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En 50-åring fra Grenland er dømt til fengsel for overgrep mot tre gutter under 16 år fra Vestmar-distriktet. De tre fornærmede er i dag voksne.

DEL

Nedre Telemark tingrett har dømt 50-åringen fra Grenland til tre år og fire måneder, hvor av seks måneder gjøres betinga med to års prøvetid. Han må i tillegg betale henholdsvis 125.000, 150.000 og 200.000 kroner til de tre fornærmede, som nå er voksne. Overgrepene skjedde i perioden 2001 til 2003.

Var avlastningshjem

Under rettssaken i forrige uke erkjente 50-åringen delvis straffskyld for overgrep mot to av de fornærmede. Men han nektet for å ha begått overgrep mot den av de fornærmede som forklarte seg om mest alvorlige og flest overgrep. Denne mannen fortalte at han var blitt seksuelt misbrukt jevnlig over en periode på halvannet år da den tiltalte var et slags besøkshjem for ham som ung gutt.

Sorenskriver Jahn Mydland og meddommerne Kai Fredrik Siggerud og Hilde Petrikke Østlie er imidlertid overbevist om at alle de tre fornærmede snakker sant, også den som forteller om de mest alvorlige overgrepene.

- Skjenket fulle

– Han har beskrevet handlinger fra tiltaltes side som er av samme karakter som de tiltalte har begått på samme tid overfor de andre fornærmede i saken. Overgrepene skal dessuten ha skjedd under de samme omstendighetene, hjemme hos tiltalte og ved flere tilfeller etter bruk av alkohol, heter det i dommen, hvor det i skjerpende retning vektlegges at tiltalte fungerte som et avlastningshjem for den ene fornærmede.

50-åringen er frifunnet for en tiltalepost på ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 14 år, da det ikke var gode nok beviser for om en av de tiltalte da var under 14 år eller eldre.

Under rettssaken forklarte de fornærmede at de ble skjenket fulle på vodka før overgrepene. Alle tre har fått betydelige problemer som følge av overgrepene. Først da en av de fornærmede var på en rusinstitusjon i 2013, ble saken kjent og anmeldt. Under samtaleterapi fortalte den fornærmede om overgrepene for første gang, og han anmeldte 50-åringen. Under etterforskninga fant politiet ytterligere to fornærmede i saken. I forhold til straffeutmålinga har retten lagt vekt på at saken ble liggende stille i ett år hos politiet.

Advokat Jan Erik Granmo, som forsvarer 50-åringen, vil gå igjennom dommen med sin klient, før de tar stilling til om dommen blir anket eller ikke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken