Meteorolog: – Vinteren kan bli sprengkald

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Og kulda kan vare til langt inn i mars måned.

DEL

Det danske værinstituttet DMI har kommet med en langtidsprognose for været i Skandinavia i januar, februar og mars.

Og ifølge prognosene går det mot en iskald vinter, skriver svenske Expressen.

– Kaldere enn normalt

For mens første halvdel av januar vil domineres av et lavtrykk som gir et mildt vintervær, setter kulda for alvor inn i andre halvdel av januar. Og den kalde perioden kan vare lenge – helt inn i mars, sier DMI-meteorologen Martin Lindberg til den svenske avisa.

– Vi pleier å få en kaldere januar enn desember, men nå ser det ut som om det blir kaldere enn normalt i både januar og spesielt i februar, sier han.

– Mer eller mindre konstant kulde

Årsaken til kulda er den såkalte polarvirvelen, et lavtrykksområde i stratosfæren over Arktis i en høyde på mellom 25 og 50 kilometer. Denne polarvirvelen har flyttet betydelig på seg siden november, og DMI tror at det kan splittes i to i begynnelsen av januar.

Om det skjer, vil den kalde luften sige ned over Skandinavia fra Arktis og prege temperaturene helt fram til mars.

– Jeg er overbevist om at det som nå skjer med polarvirvelen betyr at vi minst får noen kalde perioder i januar og februar, det er nesten helt sikkert. Men om den skulle gå i stykker eller dele seg, noe det er omtrent 50 prosent sjanse for, kan kulden ta skikkelig over. Da får vi en vinter med mer eller mindre konstant kulde, sier Lindberg.

– Kaldt på Sør- og Østlandet

Meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt har vært inne og sett på dataene fra DMI. Han synes det er vanskelig å slå fast med sikkerhet at det blir sprengkulde gjennom vintermånedene, men konstaterer at prognosene fra det danske værinstituttet ser riktige ut.

– Og det er klart; blir det kaldt i Sør-Sverige, så skal det ikke mye til for at det blir kaldt spesielt på Sør- og Østlandet også, sier Gislefoss til Nettavisen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken