- Ja, det er nå de slår til når båtene er tatt på land og motorene er montert fast på båten, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit. Han er leder av politiets grenseløssamarbeid og kartlegger omreisende vinningskriminelle.

Flere tyverier

Det er bare to uker siden tyvene slo til på Valle i Telemark. Her tok tyvene med seg en påhengsmotor og hadde gjort klar tre andre.

Også i Aust-Agder noen mil lenger sør har tyvene herjet.

Sist uke ble det stjålet i alt åtte påhengsmotorer fra to brygger i Risør. Her slo til de mot båter som fortsatt lå i vannet. Alt tyder på at tyvene er proffe.

– På Søndeled har de flyttet båtene fra en bås og med akterende inn i en annen for å kunne løfte av motorene, forteller politiførstebetjent Morten Tobiassen til Aust-Agder Blad.

Forbereder seg

- Det er typisk at de tar slike opphentingsraid. De tar med seg så mange motorer som får plass i en stor varebil og så går turen rett ut av landet, forteller Kostveit. Han forventer flere tyverier i tiden fremover.

- Ja, vi vet jo ikke hvor de slår til, men at de slår til er sikkert. De reiser så langt som de må får å få tak i det de er ute etter, sier Kostveit.

Slik forhindrer du tyveri

Kostveit har flere råd å komme med for å gjøre jobben vanskeligere for tyvene.

1. Fjern motordeksel og propell

2. Eventuelt få motoren innendørs

3. Sørg for at området er godt opplyst og vanskelig tilgjengelig

4. Noter bilnummer og ta signalement av mistenkelige personer
 

Det siste, men svært gode rådet, er å merke motoren med såkalt mikromerking. Dette er usynlige merker som gjør det mulig for politiet å spore motoren tilbake til den opprinnelige eieren.

- Dette gjør motoren mindre attraktiv å stjele samtidig som eieren får motoren tilbake dersom tyvene blir stanset ved en grenseovergang for eksmpel ved den tyske grensen, sier Kostveit.