[broom.no]  Kjører du bil, moped eller motorsykkel, er du også forpliktet til å ha med deg en refleksvest. Dette påbudet ble innført så langt tilbake som i 2007.

I forskriften heter det at vesten skal brukes når «kjøretøy er plassert til fare eller hinder for trafikken», og føreren må beveges seg ut av bilen i sammenheng med utplassering av varseltrekant, skifting av hjul, montering av kjettinger, sikring av last eller lignende.

Stoppes i kontroll

Regelen sier også at vesten skal være lett tilgjengelig, i praksis at du skal kunne nå den fra førersetet. Dørsiden, midtkontollen eller hanskerommet er anbefalte oppbevaringssteder for refleksvesten.

Både politiet og Statens vegvesen kan etterspørre vesten hvis du blir stoppet i kontroll. Du får imidlertid ikke noe gebyr om den mangler, men du får muntlig pålegg om å skaffe deg en.

Men du risikerer bot hvis du ikke bruker refleksvest i en situasjon hvor du bør gjøre det. Typisk i forbindelse med en ulykke eller punktering, der du må ut av bilen på en trafikkert vei. Da er god synlighet svært viktig.

Også i andre land

Refleksvesten er også et eget punkt i forbindelse med periodisk kjøretøykontroll, populært kalt EU-kontrollen. Hvis vesten mangler når bilen kontrolleres, vil det gi mangel. Men dette regnes ikke som så alvorlig at bilen blir underkjent.

Refleksvest er også påbudt i utenlandske biler som kjører i Norge. Det er for øvrig også påbud om refleksvest i bil i land som Østerrike, Spania, Italia og Portugal. (ANB)