6747 busspassasjerer ble kontrollert i Statens vegvesens landsdekkende beltekontroll denne uken. 156 av passasjerene fikk gebyr på 1.500 kroner.

I region sør, som inkluderer fylkene i Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud kontrollerte veivesenet 31 busser og 522 passasjerer, melder veivesenet i en pressemelding.

Her fikk 30 passasjerer gebyr for å ikke bruke belte.

Terje Bekker i Statens vegvesen medgir at det sikkert var flere som satt uten belte, men som fikk det på når de oppdaget kontrollen.

– Det var det helt sikkert, men det er ikke viktigste med denne kontrollen. Det er ikke om å gjøre å få gitt ut flest gebyrer, men å få opp bevisstheten rundt beltebruk. De 30 som fikk gebyr i vårt distrikt, var de mest åpenbare bruddene, sier Bekker til tb.no.

Vi blir flinkere

Vegvesenet sier trenden går i riktig retning.

– Fere bruker belte siden vi startet kampanjen om å bruke belte i buss i 2015. Gebyr er et virkemiddel for å vise alvoret av å ikke bruke belte. Sitter du uten belte, risikerer du ikke bare å bli skadet selv. Du kan også treffe andre passasjerer med en voldsom kraft, sier fungerende avdelingsleder Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen.

Norge er på verdenstoppen når det gjelder bruk av belte i bil, mye takket være målrettet arbeid over lengre tid, og Statens vegvesen ønsker det skal bli like naturlig å bruke beltet når man setter seg inn i bussen som i bilen.

– Oppfordringen vår er klar. Er det belte i bussen – bruk det. Da sparer du 1.500 kroner hvis du blir stoppet i kontroll. Og enda viktigere: Hvis det skjer en ulykke, kan du også spare liv, sier Kongsrud.

Én sjåfør uten belte

I tillegg ble 347 sjåfører kontrollert hvor en sjåfør fikk gebyr for ikke å ha brukt belte.

– Det er viktig for oss at sjåførene går foran som gode forbilder ved å minne passasjerene på å bruke belte og ikke minst at de bruker belte selv, forklarer Kongsrud.

Ingen sjåfører i region sør satt usikret under kontrollene.