Nå har Stortinget slått Telemark og Vestfold sammen

AVSTEMNING: Historisk avstemning i et fullsatt Storting etter debatten om kommune- og regionreformen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

AVSTEMNING: Historisk avstemning i et fullsatt Storting etter debatten om kommune- og regionreformen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Artikkelen er over 2 år gammel

Stortinget har nå vedtatt å slå sammen Telemark og Vestfold som en ny region og nytt fylkeskommunalt forvaltningsorgan.

DEL

På Stortinget startet debatten klokken 10.00 i dag, om både kommunesammenslåing og om sammenslåing av fylker til nye regioner og fylkeskommunale forvaltningsorgan.

Vedtaket om å slå sammen Telemark og Vestfold ble gjort med 95 mot 73 stemmer.

Men Telemark som fylke består, det er ikke fylkene som slåes sammen men de fylkeskommunale forvaltningsorganene. Noe som betyr at Telemark fortsetter som eget valgdistrikt i forhold til stortingsvalgene. Selv om også dette skal vurderes, men da får man ikke endringer som blir gjeldende før eventuelt ved stortingsvalget i 2025.

Vil bli reversert

Men, skulle det bli regjeringsskifte til høsten er det mye som tyder på at vedtaket som gjøres i dag vil bli opphevet. Det er i alle fall Terje Lien Aasland, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, tydelig på.

– Vi har tydelig sagt at vi ikke vil gjennomføre tvangsvedtak. Det vil bli klargjort når vi overtar regjeringskontorene, sier Lien Aasland, som også er leder av Telemark Arbeiderparti.

Den samme holdningen har både Senterpartiet og SV til dette spørsmålet.

Delt på midten

Når Stortinget gikk til vedtak var stortingsrepresentantene fra Telemark delt på midten. Arbeiderpartiets representanter Terje Lien Aasland, Lene Vågslid og Christian Tynning Bjørnø stemte imot å slå sammen disse to fylkene. Mens Høyres Solveig Sundbø Abrahamsen, Bård Hoksrud fra Frp og Geir Jørgen Bekkevold stemte for å slå Telemark og Vestfold sammen.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Frp lurer på om Ap vil slå sammen Telemark, Buskrud og Vestfold med tvang hvis dagens vedtak blir opphevet med ny regjering.

- For det første så stemte jo ikke Ap mot å slå sammen Telemark og Vestfold første gangen dette ble behandlet, det var det bare oss og Senterpartiet som gjorde. I Buskerud gikk Ap mot å samarbeide med Telemark, det ble tunga på vektskålen for et samarbeid mellom Telemark, Buskerud og Vestfold, sier Hoksrud.

Artikkeltags