Senk farten – se opp for skolebarn!

De siste fem årene er 84 barn mellom 0 og 14 år skadet i trafikken i måneden for skolestart, viser nye tall.

De siste fem årene er 84 barn mellom 0 og 14 år skadet i trafikken i måneden for skolestart, viser nye tall. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bilførere må være ekstra oppmerksomme i forbindelse med skolestart, advarer NAF.

DEL

De siste fem årene er 84 barn mellom null og 14 år skadet i trafikken i august. Det er samme måned som skolestart. Tallene for august er 37 prosent høyere enn de andre månedene i snitt.

– Vi har ingen barn å miste, sier fagsjef Edmond Wold Gaulen i Frende Forsikring.

Midt på dagen

De fleste ulykkene skjer faktisk på vei hjem fra skolen i 14-tiden, ifølge forsikringsselskapet. 40 prosent av skadene skjer mellom klokken 14 og 18, mens 10 prosent av ulykkene skjer mellom klokken 07 og 09.

– Vi ser også en liten topp midt på dagen, kanskje mens elevene myldrer i storefri og midttime, sier Wold Gaulen.

– Generelt øker personskader hvor barn er involvert ved skolestart. Typiske ulykker er påkjørsel av bil i nærheten av skolene. Dette er også årsaken til at politiet har hyppige fartskontroller i nærheten av skolene på denne tiden, forteller han.

Barn langs veien

Hun oppfordrer bilførerne om å være ekstra oppmerksomme i disse dager og huske på at det er barn som går langs veien.

– Alle bilister og foreldre, som må kjøre barna til skolen, må senke farten i nærheten av skolene og beregne god tid slik at ikke stress utløser uaktsomhet og noen blir påkjørt, sier Wold Gaulen.

En fjerdedel av ulykkene skjer på fredager, mens 17 prosent skjer på torsdag, ifølge statistikken. Det er registrert flest personskader i Oslo og Akershus, Hordaland og Møre og Romsdal.

Færrest ulykker med personskade er registrert i Hedmark, Nordland og Troms med kun èn personskade i hvert fylke, mens Finnmark og Svalbard står uten meldte personskader til forsikringsselskapene de siste fem årene.

Usikker skolevei

Omtrent 60 prosent av barn i 6-12-årsalderen har fortau, gang- eller sykkelveier til skolen.

– Her har barna vært vant til å ferdes med lite trafikk i sommer. Nå blir det uvant og lite oversiktlig med mye biltrafikk, sier Wold Gaulen.

– Det er mye dårlig skolevei her i landet, og pengepotten er så liten at det tar for lang tid å komme i mål, sier Liv Røssland i NAF.

Hun etterlyser en koordinerende gruppe på tvers av kommuner, fylker og Statens Vegvesen med trafikksikkerhet og sikker skolevei som felles mål.

Saken fortsetter under bildet.

Må bli sett

NAF har blant utarbeidet gratis opplæringspakker til barnehagene.

– Også barna må bevisstgjøres, og det tidlig, gjerne allerede i barnehagen. Det handler om at de blir sett, både på godt belyst skolevei og med refleks når det blir mørkere, sier Røssland.

Tidspress og foreldres bekymringer for sikkerheten på skoleveien er to viktige grunner til at barn kjøres til skolen, ifølge en rapport om barn og ungdom i trafikken utarbeidet av Transportøkonomisk institutt (TØI) i 2018.

– Foreldre skal rekke jobben og er stresset, kjører for fort, skal snu og rygge et sted det kryr av barn. Så går det galt.

Slik beskriver Wold Gaulen en typisk hendelse forsikringsselskapet registrerer. I Norge går eller sykler 63 prosent av 6-12 åringer til skolen. Resten reiser kollektivt eller blir kjørt. Syklister har den høyeste skaderisikoen av alle trafikantgrupper. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken