Dette har du ikke lov til før klokken 18 på nyttårsaften

(Arkivfoto: Elin Frisch Selås)

(Arkivfoto: Elin Frisch Selås)

Artikkelen er over 1 år gammel

Både nasjonale og lokale regler gjelder under feiringen av årets siste dag.

DEL

Nyttårsaften er for mange et av årets høydepunkter, enten det innebærer en vennekveld på hytta, en feststemt tur på byen eller i rolige omstendigheter med familieselskap. Det topper seg gjerne med spektakulært fyrverkeri på himmelen ved midnatt. Har du tenkt til å bidra til spetakkelet med raketter eller stjerneskudd, er det visse lover og regler en må være inneforstått med.

Aldersgrenser

Ifølge norsk lov har privatpersoner kun lov til å kjøpe fyrverkeri mellom 27. og 31. desember, og personene som bruker fyrverkeriet må være 18 år eller eldre. Mindre fyrverkeri, som stjerneskudd eller kruttlapper, kan håndteres av personer som er 12 år eller eldre. En er også nødt til å vurdere om plassen for avfyring av fyrverkeri er uskadelig for liv, helse og miljø.

Må søkes om til politiet

Forskrift for politivedtekter i Kragerø sier at det er ulovlig å brenne av krutt, fyrverkeri eller eksplosive stoffer på offentlig sted uten politiets tillatelse. Da må det sendes en formell søknad til politiet.

- Vi ser helst at eventuelle søkere forhører seg med brannvesenet først, vi vil ha med deres vurdering. Får søker tillatelse fra brannvesenet, kan det sendes søknad til oss, opplyser politistasjonssjef Øystein Skottmyr ved Kragerø politistasjon.

Skottmyr forteller videre at politiet så langt ikke har mottatt noen søknader i år.

Brannsjefen: - Bruk hodet

Brannsjef Anne Lise Lønne oppfordrer til varsomhet på nyttårsaften.

- Det er lurt å tenke litt over hvor man befinner seg når man skal skyte opp raketter, spesielt i tettbygde strøk med trehus. Går noe galt, kan det få store konsekvenser. Vi ønsker også at man bruker beskyttelsesbriller. Man skal kose seg, men bruk hodet, sier Lønne.

Lønne opplyser om at det ikke finnes noen unntak for å skyte opp raketter på offentlige steder uten å søke. Det inkluderer dermed steder som Gunnarsholmen eller Steinmann. En har dessuten kun lov til å bruke fyrverkeri mellom klokken 18.00 og 02.00 på nyttårsaften. Eventuelle overtredelser kan føre til anmeldelse.

Har fått mange klager

Politiet i Sør-Øst politidistrikt opplyser at de har fått en del klager på fyrverkeri de siste dagene, og minner folk på om forbudet fram til klokken 18.00 på nyttårsaften.

KV har blitt kontaktet av en leser som kan melde om mye "testavfyring" av fyrverkeri de siste par dagene, spesielt i Kalstad-området.

- Flere hunder er allerede vettskremte, sier KV-leseren.

Slik bruker du fyrverkeri og stjerneskudd riktig:

  • Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt, pakk gjerne rundt med snø hvis det finnes.
  • Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
  • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
  • Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med vann og lever tilbake til forhandler.
  • Stjerneskudd skal bare brukes ute.
  • Ikke bunt flere stjerneskudd sammen – da kan det bli store flammer som slår tilbake i hånda.
  • Hold det på strak arm, i god avstand fra andre mennesker.
  • Ikke vift foran ditt eget eller andres ansikt.
  • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå gnister i øynene.

(Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken