– Tenk dere om først

«tiggerhus»: – Huset er finansiert gjennom tigging sier romfolk i Caramidari, forteller pastor Geir Myra, her sammen med Thore Sveberg. Alle foto: Thore Sveberg

«tiggerhus»: – Huset er finansiert gjennom tigging sier romfolk i Caramidari, forteller pastor Geir Myra, her sammen med Thore Sveberg. Alle foto: Thore Sveberg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Pastor Geir Myra er ikke i tvil om hva som er best for å hjelpe Europas fattigste som bor i Romania: – Hjelp dem der de bor.

DEL

Geir Myra er opprinnelig fra Kragerø, men har siden 1993 hatt ulike pastoroppdrag i menigheter både i Telemark og sørover. For noen år tilbake startet menigheten Betania og Betel på Spangereid i Lindesnes hjelpeprogrammet Make a change i Romania. Erfaringer derfra deler pastoren gjerne.

– Vi hjelper de fattigste av de fattige i Europa der de bor. De har ikke muligheter til å reise til for eksempel Skandinavia for å tigge penger. Jeg vil likevel ikke advare private mot å gi tiggere for eksempel penger her i Norge. Men pengene hjelper mange flere om de blir sendt via en frivillig organisasjon, mener pastor Myra.

Via organisasjoner

Sist uke var han på nok en tur til byen Calarasia i Romania, en by med cirka 60.000 innbyggere. I en landsby i dette området, Caramidari, driver menigheten fra Lindesnes et «hope-center». Et senter hvor de fattigste daglig får to måltider om dagen, de for dusj, leksehjelp og klær.

– Vi sender 7000 kroner i måneden til «hope-senteret» og for dette beløpet klarer vi å hjelpe dem som kommer. Men det er ikke bare dette stedet i Romania vi arbeider, det finnes flere, fortsetter han.

Vi hjelper de fattigste av de fattige i Europa der de bor.

«Tiggerboligene»

Myra forteller at han hadde med seg Thore Sveberg på romaniareisen forrige uke. Der fikk de selv se det som omtales som «tiggerboligene», store hus finansiert gjennom tigging blant annet i Norge.

– Det ble sagt at disse husene er finansiert gjennom tigging, men jeg har ikke noe dokumentasjon på det. Jeg setter spørsmålstegn ved hvorfor folk tigger. Er de fordi de er sultne, er det fordi de trenger klær? Da kan man gi tiggerne mat eller kjøpe en bukse. Men det som folk opplever er at tiggerne blir mer aggressive, det liker jeg ikke, sier han.

– Skal man hjelpe gi heller penger til organisasjonen som hjelper romfolket der de bor. Da kommer pengene garantert fram, understreker pastoren.

Artikkeltags