Ørna drepte katten

Kongeørn: Ørn er et vanlig syn i de store skogsområdene på Singusdal. Illustrasjonsfoto: J. Glover

Kongeørn: Ørn er et vanlig syn i de store skogsområdene på Singusdal. Illustrasjonsfoto: J. Glover

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Katten til Liv Marit og Wiggo Opsahl ble trolig drept av en kongeørn.

DEL

Wiggo Opsahl forteller at han kom hjem fra arbeid til Omland, lengst nord på Singusdal i Kjosen, litt tidligere enn vanlig den aktuelle dagen.

– En bil kjørte foran meg og plutselig så jeg en stor fugl som fløy opp fra skogkanten. Den steg raskt til værs og først trodde jeg at det var en stor ravn, men da den steg og jeg så størrelsen skjønte jeg at det måtte være en ørn. Jeg ble litt nysgjerrig på hva ørna hadde fore like ved veikanten, og kjørte tilbake for å se. Der lå katten vår ille tilredt og halvveis oppspist. Det var naturligvis ikke noe hyggelig syn og jeg måtte bare se og få gravd restene av katten ned, sier Wiggo Opsahl.Kona Liv Marit forteller at hun synes det var ille å miste katten på denne måten, men heldigvis har de to katter til.

Kattene var redde

– Den dagen katten ble drept ville den ene av kattene vi har ikke ut. Den gikk bare i beina mine. Jeg tror at de må ha oppdaget at ørna var på ferde og derfor var redd for å gå ut. Den andre katten var borte i fire døgn før den kom tilbake. Stedet der katten ble tatt av ørna er ikke mer enn 50 meter fra huset vårt, forteller hun.

Kjent område for ørn

I de store skogsområdene på Singusdal har det vært ørn til alle tider. Blant annet er det et fjell i retning Gustulvannet som heter Ørnefjell. Med jevne mellomrom er ørna å se der den seiler høyt over området på jakt etter mat.

Denne gangen var det katten til Liv Marit og Wiggo på Omland som måtte bøte med livet.

Hos kongeørna er hunnen størst med et vingespenn på opptil 225 centimeter og med en maksvekt på 6,6 kilo. Hannen er noe mindre. Stammen av kongeørn i Norge regnes som stabil med rundt 1000 hekkende par.

Artikkeltags