Munchinspirert kunst i naturen

Maler skjæret: Anne Marthe Dyvi gir et lite skjær reflekterende farge.

Maler skjæret: Anne Marthe Dyvi gir et lite skjær reflekterende farge.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ti norske samtidskunstnere lager kunstverk «i skyggen av Munch» i kragerøskjærgården og -naturen, hvor de blir stående.

DEL

Prosjektet «I skyggen av Munch» skal ende med utstillingen «Vårarbeid i skjærgården», en stedspesifikk og temporær utstilling knyttet til Munch-jubileet.

Med utgangspunkt i at Munchs motivkrets i hans kragerøperiode dreide seg om naturen og arbeideren jobber kunstnerne ulike utendørs steder, og der blir kunstverkene stående en stund.

– Man må ikke ha et galleri for å kunne vise kunst, forklarer kurator Ane Sagatun (med røtter i Kragerø)

Maler skjæret

De som har vært på Bærøfjorden med båt de siste dagene har kanskje lagt merke til en dame som holder på å gi ny farge til store deler av et lite skjær rett sør for Midtjfjordskjær. Anne Marthe Dyvi er en av de ti, og maler skjæret med reflekterende aluminiumsfarge beregnet på oljerigger i Nordsjøen.

– Noe slikt er aldri gjort før. Malingen skifter farge med lyset, og jeg lar skjærets strukturer, linjer og former bestemme hvor jeg skal male det. At skjæret blir malt skal være en prosess hvor folk kan se at noe blir til.

Tarzanbuksa

De andre kunstnerne lager sine ting på eller ved Gunnarsholmen, Thomesheia, Biørneveien, Dybedalsgruva, Jens Lauersøns plass og parkeringsplassen i Kirkebukta. Sistnevnte sted har en av kunstnerne blitt inspirert av Tarzanbuksa som fordums Trikotasjen produserte.

Noe enda mer spesielt skjer på en øy like innenfor Jomfruland. Der lager Erik Pirholt «Paradisteleskopet», en diger installasjon som også skal fungere som en boenhet.

Brudepar ønskes

– Vi håper ett eller flere nygifte brudepar har lyst til å benytte den, sier Sagatun. Hun er selv utdannet bildekunstner og lærer og jobber som kunsten, men har valgt «bare» å være kurator for prosjektet.

Både Sagatun og Dyvi skryter av kommunens velvillige innstilling. Den har også vært med å støtte prosjektet økonomisk. Hoveddelen av midlene kommer fra Kulturrådet, Munch 2013, fylkeskommunen og Sparebanken Sør.

Utstillingen åpnes formelt på Gunnarsholmen 27. juli med etterfølgende guiding til kunstverkene, og følges av symposiet «Ensomhet som strategi» på Berg museum samme dag.

Artikkeltags