– Hun hjelper meg så jeg har lyst til å være i timene

Tett på: Ungdomslos Beate Folkman Lunden sørger for tett oppfølging av unge som står i fare for å droppe ut av skolen. Her sammen med Ida Marie Polland (16) og Tina Johansen (16)

Tett på: Ungdomslos Beate Folkman Lunden sørger for tett oppfølging av unge som står i fare for å droppe ut av skolen. Her sammen med Ida Marie Polland (16) og Tina Johansen (16)

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Ungdomslosen i Kragerø har allerede gitt resultater – i hvert fall ifølge ungdommene selv.

DEL

– Beate får meg på skolen. Jeg har blitt mer motivert, forteller Tina Johansen (16).

Hun synes prosjektet generelt er veldig bra, fordi det er mange som har et behov.

Hun er en av 11 elever i Kragerø fra 8. klasse til videregående som har stått i fare for, eller har droppet ut av skolen.Tina har også fått hjelp til å finne hybel i Bø, hvor hun skal på skole til høsten.

– Jeg fant ut at jeg kan gå media for å bli barnevernspedagog. Helse og sosial ville blitt for kjedelig, sier hun.

Mindre fravær

– Hadde det ikke vært for Beate hadde jeg ikke klart meg, sier Ida Marie Polland (16) som er ganske sikker på at hun ville strøket i nesten alle fag om det ikke var for ungdomslosen.

– Jeg har fått mer motivasjon. Det er fremdeles veldig vanskelig mot slutten av skoleåret å få ståkarakterer. Men jeg har mindre fravær enn før. Du får meg på skolen på en måte, sier hun henvendt til Beate Folkman Lunden.

Også Thomas og Maiken møter KV for å fortelle om sine erfaringer med å ha tett oppfølging av en voksen som ikke retter pekefingeren, men jobber for å finne løsninger.

Flere veier til fagbrev

– Jeg tror ikke jeg ville vært i jobb i dag hvis det ikke var for Beate. Hun hjalp meg med å få jobben i Sannidal barnehage, sier Maiken som har funnet yrket hun vil utdanne seg til.

– Alt er gøy med barnehage, konstaterer hun.

– Målet er å komme tilbake til skolebenken for å ta fagbrev, sier 17-åringen som legger til at ungdomslosen har betydd mye for henne.

– Det er mange muligheter som finnes, ikke bare den ordinære veien til fagbrev, sier Beate Folkman Lunden som bruker mye tid på å bygge nettverket hver og en trenger for å komme videre.

– Det blir noe annet med en person som deg, sier Ida Marie Polland som mener det er vanskelig for foreldrene å gjøre den samme nettverksjobben.

Feriene ødelegger

Thomas trives godt på Kragerø videregående – når han først er der. Skoleflink er han også, men barrieren er ifølge ham selv at han har et godt sovehjerte og at det er et ork og initiativ å møte opp på skolen.

– Det hjelper veldig at Beate er der, det opplevde jeg fra første gang. Det er aldri noe kjefting, bare nye løsninger på ting. Nå er det feriene som ødelegger, legger han til.

De tre andre kjenner seg igjen i det han sier om oppmuntring og feriene som ødelegger motivasjonen.

– Feriene er vanskelig for mange. Man kommer inn i et godt spor som blir ødelagt av fridagene, sier ungdomslosen.

Artikkeltags