"Gamle Kragerø" fikk 2,7 millioner

STORE PENGER: «Gamle Kragerø» har fått 2,7 millioner kroner fra Riksantikvaren.

STORE PENGER: «Gamle Kragerø» har fått 2,7 millioner kroner fra Riksantikvaren.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Riksantikvaren har bevilget 2,7 millioner kroner til opprusting av den gamle bilferja M/B "Kragerø".

DEL

For at et fartøy skal få tilskudd er det særlig to forhold som er vurdert. Det ene er fartøyet eller fartøytypens kulturhistoriske relevans for norsk maritim virksomhet. Det andre er fartøyets fysiske tilstand og grad av autentisitet.

"Gamle Kragerø"

Riksantikvaren har også vurdert realismen i de ulike prosjektene og har lagt vekt på å få en rimelig geografisk fordeling av tilskuddene.

Gamle ferjer i Telemark er totalt tildelt 4,2 millioner kroner i tilskudd fra Riksantikvaren. "Gamle Kragerø" har fått mest med 2,7 millioner, "Storegut" har fått 923.000 kroner, "Skreien" har fått 340.000 kroner, mens den gamle hydroferja "Ammonia" på Rjukan har fått 300.000 kroner.

Totalt har Riksantikvaren delt ut 42 millioner kroner til fartøyvern i 2010, mens det lå søknader til vurdering på totalt 170 millioner kroner.

Kragerø kystlag

Det er Kragerø kystlag som er formell eier av "Gamle Kragerø". Ferja ble i sin tid solgt for å være skyttelferje mellom Horten og Bastøy.

Da ferja ble solgt het den M/F "Levang".

I fjor kom ferja tilbake til Kragerø, og ble mottatt med stor festivitas. Da Kragerø kystlag kjøpte og overtok "Gamle Kragerø" kostet den en kroner – en symbolsk sum.

Da kystlaget overtok ferja fulgte det også en del forpliktelser med, blant annet at den skal være i drift. Midlene fra Riksantikvaren blir en langsiktig investering og ferja blir tilbakeført den stand den var i da den forlot Kragerø for 23 år siden.

Følg saken i KV.


Artikkeltags