Gå til sidens hovedinnhold

Får «pøblene» ut i arbeid

Artikkelen er over 7 år gammel

Pøbelprosjektet AS har som mål å få fart på ungdom som ikke har jobb eller skoleplass. Så langt kan de vise til formidable resultater.

Gründeren av det landsdekkende prosjektet, Eddi Eidsvåg, kan fortelle at hele 94 prosent av ungdommene som har vært innom, faktisk kommer i jobb.

Kontaktnett

– Årsaken til at vi har lykkes så godt med dette, er et tett og godt samarbeid med næringslivet, og et solid kontaktnett med ulike bransjer og arbeidsgivere over hele landet, forteller Eidsvåg.

Han grunnla prosjektet i 1997 som et selvstendig ideelt AS, og har blant annet fått innlemmet det i kronprinsparets fond. Til nå har 1.274 ungdom over hele landet deltatt, og de aller fleste er altså i dag kommet ut i jobb. Resultatene prosjektet har oppnådd sparer samfunnet for store summer. Ifølge Eidsvåg kan dette regnes til hele 2,1 milliarder kroner så langt.

– Men er det ikke en belastning for mange å gå inn under et navn som Pøbelprosjektet?

– Nei, slett ikke. Pøbel er et deilig ord. Det betyr egentlig folkelig, og det er med stolthet vi jobber under dette navnet. Det har aldri vært noe problem, sier Eidsvåg.Prosjektet jobber i nær kontakt med Nav, og det er i et lokale ved Nav i Kragerø at vi treffer Eidsvåg mens han underviser en gruppe på nærmere 20 ungdommer fra Kragerø og Drangedal.

Motivasjon

En entusiastisk Eidsvåg får alle ungdommene til å komme med sine tanker og drømmer, og får ved sin måte å snakke på ungdommene til å tro at drømmene om en jobb faktisk kan bli virkelighet.

Gratulasjonene strømmer til ei jente som kan fortelle at hun nettopp har fått seg jobb, mens andre kan fortelle om planer som begynner å ta form.

– Tør å være deg selv – du er god nok som du er, inspirerer Eidsvåg, og snakker gode og positive ord inn i de unge som ikke helt har fått fart på livet ennå.

Kommunal skepsis

Eidsvåg forteller at prosjektet overalt hilses velkommen fordi man ser at det blant annet samfunnsøkonomisk sparer samfunnet for store beløp.

– Men vi sliter med Kragerø kommune. Av en eller annen grunn er de skeptiske her.

Vi har fått god respons i næringslivet, men skulle gjerne hatt kommunen med på laget. Og det koster jo ingenting, sier Eidsvåg.

Tre ansatte

Pøbelprosjektet er ellers i ferd med å bli godt etablert i Kragerø med tre ansatte. Den sist ansatte er Erik Mykland fra Risør, best kjent som «Myggen» fra fotballandslagets storhetstid.

Eidsvåg forteller at han er hentet inn blant annet for å bygge et landslag i «street-fotball» som senere skal delta i VM i Brasil.

Pøbelprosjektet har vært i Kragerø i to år, og i alt har cirka 100 vært innom så langt.

Kommentarer til denne saken