Canadas eldste (112) stammer fra Drangedal

ELDST: Cora Clausen Hansen med drangedalsrøtter er nå Canadas eldste nålevende person. Her fotografert på sin 108-årsdag. Foto: Emma Bennett, Medicine Hat News.

ELDST: Cora Clausen Hansen med drangedalsrøtter er nå Canadas eldste nålevende person. Her fotografert på sin 108-årsdag. Foto: Emma Bennett, Medicine Hat News.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Snart 113 år gamle Cora Clausen Hansen med foreldre fra Drangedal er Canadas eldste person.

DEL

Etter Canadas daværende eldste innbygger døde 6. desember, kan damen med drangedalsrøtter titulere seg som Canadas eldste.

Cora er født 25. mars 1899, og det betyr at hun nærmer seg raskt den anselige alder av 113 år. Med det har hun allerede nå oppnådd en alder høyere enn noen annen norsk borger, etter det som kan dokumenteres.Drangedalsrøtter

Cora er født og bor i Canada, men hennes foreldre kom fra Drangedal. De het Elling Clausen Skjelbreid og Else Marie Jensdatter Grønnøy. De giftet seg i 1878 i Drangedal, og bosatte seg i Kragerø i 1882.

Men ikke lenge etter utvandret de til Amerika med sine da fire barn. I Amerika kom det seks barn til, med Cora som den siste. Hun ble født like etter at familien hadde flyttet videre til Canada.

Hun ble i 1934 gift med Richard Hansen, og fikk datteren Eleanor. Etter 60 år i huset og ranchen som ble bygget i 1912, flyttet hun og mannen til Alberta. Han døde i 1975, mens Cora kom til et eldresenter i Leader, Saskatchewan, i 2002, nær sin datter, svigersønn og to barnebarn.

Superhundreåring

Med sine 112 år er hun verifisert som såkalt superhundreåring, det vil si personer som er eldre enn 110 år. Hun er den fjerde superhundre-åringen som har tilknytning til Telemark.

Gjennom tidene er 17 personer født i Norge blitt eldre enn 110 år. Eldst av disse ble Maren Bolette Torp, som var 112 år og 61 dager da hun døde i 1989.

Men Cora har altså slått henne allerede med flere måneder. Om hennes helsetilstand går rapporten på at synet hennes svikter noe, og at hun nå er nesten døv.

Artikkeltags