Aller største skåtøyfestival

Mye på kafeen: De fire første kveldene skal konsertene holdes på utescenen her i hagen til kafeen, forteller festivalledelsen. Den består av blant andre (fra v.) Evy Ellingvåg, Gerd Slåen, Tormod Hammerø og Heidi Felle.

Mye på kafeen: De fire første kveldene skal konsertene holdes på utescenen her i hagen til kafeen, forteller festivalledelsen. Den består av blant andre (fra v.) Evy Ellingvåg, Gerd Slåen, Tormod Hammerø og Heidi Felle.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Årets skåtøyfestival blir større enn noensinne, med flere gratiskonserter og artister som trolig er på vei til å bli store.

DEL

– Vi har aldri åpnet så tidlig som tirsdag, og 22 arrangementer i alt er ganske mye mer enn før. Etter festivalen i fjor var vi usikre på om vi skulle fortsette. Vi bestemte oss for å klemme til og utvide, forteller festivalledelsen.

Ikke alle artistene er av spesielt kjente – foreløpig.

– Vi har et utrolig lojalt publikum som vet at det er fantastisk her og vant til å bli positivt overrasket. Vi ønsker å dra inn ukjente som vi vet vil slå an, framholder festivalledelsen.

Kommende stjerner?

Tidligere har den engasjert artister like før deres store gjennombrudd. Eksempelvis Odd Nordstoga, Susanne Sundfør og Katzenjammer.

I år kan det bli det unge bluegrassbandet Mhoo fra Tønsberg. De slo gjennom på BY:larm i fjor, har nettopp gitt ut en vellykket CD og sammenliknes med Katzenjammer. Mhoo spiller på kafeens utescene tirsdag etter festivalåpning med utstilling av Bjørg Thorhallsdottir og Norges beste afrikanske trommeslager Kouame Sereba. Han skal også holde tromme- og rytmekurs.

Festivalen har også store forhåpninger til et annet «nytt» navn, Sigrid Moldestad, som kommer med band.

– Hun er helt fantastisk, har en gudbenådet stemme, spiller det ypperste av folkeviser og ble kåret til årets folkemusiker i 2010, sier Tormod Hammerø.

Frode Alnæs

Særdeles spennende blir det hva Dance With A Stranger-gitarist og -komponist Frode Alnæs med trio byr på avslutningsdagen. Etter mange års «platetørke» slipper han to nye prosjekter i slutten av juni.

– Det blir en av de første konsertene med det nye stoffet, og Alnæs synger bra og er morsom på scenen.

Bremnes og Bjørnstad

Lenge før inviteres lokale musikere til åpen (og gratis) scene på kafeen onsdag.

På kvelden konsert med den kjente (sjømanns) visesangeren Louis Jacoby. Torsdag intervjues Ketil Bjørnstad under gratis bokbad av Jan Øyvind Helgesen (også konferansier under hele festivalen), før Bjørnstad og Kari Bremnes holder konsert i Skåtøy kirke med sitt prosjekt «Løsrivelse» – musikk til tekster av Edvard Munch. Kvelden avsluttes med gratis konsert på kafeen med Bamblegruppa Skagerakkærne.

Fredag starter samme sted med Hr. Melodiums musikalske barne- og familieforestilling og festivalområdet åpnes for de store konsertene: Kari Bremnes med band, nevnte Sigrid Moldestad og sist Caroline av Ugglas med band. En svensk Janis Joplin med blant annet coverlåter av henne på svensk, utrolig lik originalen.

Gyngende slutt

I galleriet Bak fasaden Hanne Bergheim og Ingeborg Synnøve Støen med «tilstander» i form a v bilder, tekst og toner.

Samme sted lørdag familieforestilling og konsert med Gatemusikerne og senere poesi ved Helge Rykkja, som også vil gjøre «stunt» på hovedscenen. Der kommer foruten Alnæs den fremadstormende unge trubaduren Tonje Unstad. Dagen etter andre svensker, Bad Liver och Hans Brustna Hjärtan med Tom Waits-låter på svensk. Arrangørene forventer at hele teltet vil gynge når Hovedøen Social Club avslutter festivalen med kjente norske viser og sanger til kubanske og karibiske rytmer og arrangementer.
Artikkeltags