Gå til sidens hovedinnhold

111-åring med røtter i Drangedal

Artikkelen er over 10 år gammel

Cora Hansen i Alberta i Canada fylte 111 år i mars i fjor. Hennes foreldre utvandret fra Drangedal.

Øyvind T. Gulliksen fra Bø har sendt oss dette stykket om Cora Hansen:

«Dersom du slår opp på internett (google) for å finne ut hvor mange personer over 110 år som framleis er i live i Canada, vil du finne at det er seks personer.

De er alle kvinner, og de er oppført som super centenarians, det vil si at de er alle over 110 år gamle. Nummer tre på lista er drangedøl, men det kommer ikke fram av lista. Hennes navn er Cora Hansen, og hun er den tredje eldste nålevende kanadier. De to kvinnene foran henne på lista er også begge født i 1899, men altså noen dager før Cora.

Grønnøya og Skjelbreid

Cora Hansen er datter av Else Marie Jensdatter fra Grønnøya (f. 1856) og Elling Klasson fra Skjelbreid (f. 1852). De utvandra til Minnesota i 1882, da far til Cora var 30 år gammel.

Else Marie og Elling fikk mange barn. Alle Coras søsken er nå for lengst døde. Asborg, ei datter, døde før de reiste fra Drangedal. Cora Hansen, som framleis lever i Alberta, har altså ei søster som døde i Drangedal før 1882! Det er ikke lett å begripe!

Jens og Claus, de to eldste guttene til Else Marie og Elling var født i Drangedal. Etter noen år i Minnesota bestemte familien seg for å flytte nordover og ta land i Canada.

Cora var bare et lite barn da de flytta, men hun har altså vært med på etablering av et gårdsbruk på den kanadiske prærien. Hun sier at hun husker godt den første verdenskrig brøt ut.

Bønder

Familien til Cora blei bønder og busatte seg i det vestre hjørnet av Minnesota. Her blei Cora født i 1899, og her lærte hun seg først norsk som språk, seinere engelsk.

Hennes bror, Clarence Clausen, var i mange år professor i historie ved St. Olaf College i Minnesota. Han døde for en del år sia, over 90 år gammel. Da han flytta på gamleheimen, tok han kun med seg de viktigste bøkene i sitt liv: Storegut av Vinje (på norsk) og ei diktsamling av Robert Burns. Av begge disse kunne han sitere lange utdrag utenat.

Før han døde, ga han en stor del av det han eide til St. Olaf College, men på den betingelse at det blei sendt et månedlig bidrag til hans søster Cora Hansen i Alberta, så lenge hun levde. Det bidraget betaler høgskolen ennå på! Siste utbetalingen jeg kjenner til skjedde i desember 2010.»